Lepo vreme ne obećava dobar rod

Sveti Trifun - Dan vinara, vinogradara i voćara, obeležen je ove godine po sunčanom vremenu

341
Foto: Nedeljne novine

Skromnije nego ranijih godina, i uz sve mere opreza zbog pandemije korona virusa, obeležen je 14. februar, sveti Trifun – Dan vinara, vinogradara i voćara.


Ove godine, ovaj praznik nije obeležen u Neštinu, mestu na daleko poznatom po dobrim
proizvođačima grožđa i vina. Usled toga je izostala i tradicionalna dodela nagrada i priznanja, najboljim proizvođačima vina i rakije. Međutim, ovaj praznik vinogradara i voćara, na tradicionalan način obeležio je Bačkopalančanin Živko Kojić, u svom vinogradu. U prisustvu bačkopalanačkih sveštenika Novice Rakića i Predraga Milutina, na simboličan način, obavljeno je orezivanje vinove loze, uz želju da vinograd donese bogat rod.

Pre samog čina orezivanja vinove loze, održana je i molitva, posvećena vinogradu i vinu. Po narodnom verovanju, orezivanje se obavlja kako bi se vinogradu povratila snaga posle „zimskog sna“, uz želju da on donese kvalitetan i bogat rod. Simboličnom orezivanju vinograda pored njegovog vlasnika i sveštenika, prisustvovao je i manji broj gostiju.

Po narodnom verovanju, ako je tokom 14.februara, sunčano vreme (kao što je i bilo) vinograd neće dobro roditi. Takođe, po narodnom verovanju, ako tokom svetog Trifuna, pada kiša ili sneg, godina će biti plodna i rodna.

Pogledaj: Steva Bjeloš kuvao za prijatelje

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here