29. октобар – Светски дан борбе против можданог удара

Саопштење Дома здравља "Др Младен Стојановић" из Бачке Паланке

Фото: Канва

Светска организација за мождани удар наводи да ће свака четврта одрасла особа доживети мождани удар током свог живота и зато званични Светски дан борбе против можданог удара, 29. октобар, има за циљ да подигне свест о тој болести широм света. 


Човек може да се опорави од можданог удара, али они који се не опораве или пате од
једног или више инвалидитета, у најгорем случају умиру. Једна од најбољих ствари које можемо да урадимо да смањимо шансе да добијемо мождани удар је да постанемо физички активни.

Редовно вежбање и правилна исхрана, помоћи ће нам да не будемо део статистике један према четири. Мождани удар је узрок број један инвалидитета. Мождани удар се дешава када је доток крви у мозак прекинут, било потпуно или делимично. Пошто мождане ћелије захтевају кисеоник и хранљиве материје стално, ако се снабдевање крвљу не обнови на време, ћелије ће почети да умиру.

Због тога је изузетно важно да пацијент добије терапију чим посумњамо на симптоме можданог удара. Најчешћи симптоми можданог удара су: губитак покрета, осећаја или вида на једној страни тела, у комбинацији са вртоглавицом, конфузијом и потешкоћама у говору.

Људи који пуше, имају висок крвни притисак или холестерол, дијабетес и гојазност имају већи ризик од можданог удара. Можемо спречити мождани удар тако што ћемо престати да конзумирамо дуван, почети правилно да се хранимо и вежбамо.

Иако можда радите све како треба, и даље је добра пракса да вас лекар редовно контролише. Проверите ниво холестерола и крвног притиска или их сами пратите.

Нема ништа боље него рано открити проблем и добити превентивни третман. Позовите 194 ако приметите симптоме можданог удара. Не чекајте!

Половина људи који су претрпели мождани удар у доби од 65 или више година мораће да живе са дуготрајним инвалидитетом до краја живота. Уз повећану свест и побољшано лечење, многи пацијенти имају веће шансе за опоравак него раније.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here