Лек против кашља „фолкодин“ повучен са тржишта

Престати са коришћењем и обратити се лекару!

Фото: Pexels

Са тржишта се повлачи лек „фолкодин“ – саопштила је Агенција за лекове. Користи се против кашља, а повлачи се зато што његова примена у периоду до 12 месеци пре одређених врста анестезије, може изазвати анафилактичку реакцију.


У децембру је Европска агенција за лекове на нивоу Уније препоручила повлачење сирупа против кашља који садрже „фолкодин“. Пацијенти који у овом тренутку користе „фолкодин“ треба да престану са коришћењем и да се обрате свом лекару, каже Јелена Митрашиновић, из Агенције за лекове и медицинска средства.

У вези са леком „фолкодин“ послата су упуства и лекарима у домовима здравља након одлуке о повлачењу. Јелена Митрашиновић, из Агенције за лекове и медицинска средства Србије рекла је да се лек „фолкодин“ повлачи са тржишта Србије у исто време када се повлачи и са тржишта Европске уније.

„То је лек који се користио у терапији сувог кашља код одраслих и код деце старије деце од 12 година. Подаци су показали да примена фолкодина 12 месеци пре опште анестезије која се изводи у присуству неуро мускулатурних блокатора представља фактор ризика за једну животно угрожавајућу реакцију – анафилактичку реакцију на неуро мукуларне блокаторе“, истакла је Митрашиновићева.

Према њеним речима, пацијенти који у овом тренутку користе „фолкодин“ треба да престану са коришћењем и да се обрате свом лекару.

Напоменула је да се прекида употреба лека јер не знамо да ли ћемо у наредних 12 месеци бити у прилици да идемо на неку операцију.

„Препорука анестезиолозима је да када разговарају са својим пацијентима пре увођења у општу анестезију да питају пацијента да ли је у претходних 12 месеци користио „фолкодин“. Уколико је одговор позитиван морају да повећају пажњу у односу на ову нежељену реакцију“, навела је докторка.

Спроведена свеопшта испитивања

Поручила је и лекарима опште медицине и педијатрима да не преписују више овај лек. Иако је, како је истакла, овај лек дуго у употреби, у протеклом периоду спроведено је свеобухватно испитивање безбедности и подаци су показали да постоји озбиљан ризик и коначни закључак је да корист од примене овог лека у терапији не превазилази потенцијалне ризике од животно угрожавајуће анафилактичке реакције на неуромускулатурне блокаторе.

То је, како каже, био разлог да се донесе прво препорука о престанку примене лека и да се касније на вишој инстанци донесе одлука о повлачењу лека са тржишта.

„На територији Србије постоји само један „фолкодин“ у облику капсула и тренутно је његово повлачење које треба да се заврши до 13. априла“, напоменула је докторка.

На питање када се лек повлачи са употребе, докторка, каже да је то једна крајња мера која се ретко дешава.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here