Неопходна рационална употреба антибиотика

Из бачкопаланачког Дома здравља "Др Младен Стојановић" упозоравају на антибиотску резистенцију

Foto: Pixabay

У току је Светска недеља свесности о антибиотицима, а овогодишња кампања спроводи се под слоганом „Зауставимо суперпатогене – Заштитимо будућност“, чиме се додатно наглашава како сваки појединац, својим одговорним понашањем, може допринети очувању ефикасности антибиотика.


Нерационална и неправилна употреба антибиотика, као и развој отпорности бактерија, гљива, вируса и паразита на антибиотике један је од највећих јавно-здравствених изазова савремене медицине у 21. веку, што је додатно дошло до изражаја током пандемије вируса COVID 19.

Трошимо превише антибиотика у ситуацијама у којима они уопште нису потребни, чиме се злоупотребљава њихова предност. Антибиотици лече бактеријске инфекције док се инфекције које су узроковане вирусима не лече антибиотицима, антибиотик ће у таквом случају утицати једино на наше „добре“ бактерије и тако направити огромну штету. На тај начин стварамо отпорне супербактерије које је све теже лечити.

Настави ли се тренд пораста антибиотске резистенције, терапијски избор антибиотика у лечењу инфекција биће све мањи, озбиљне инфекције ће постати немогуће лечити, а многи рутински медицински поступци постаће ризичнији за извођење, упозоравају стручњаци.

Антибиотска резистенција утиче и на повећање дужине хоспитализације и самим тим и трошкова лечења. Не предузму ли се конкретне мере, очекује се да ће отпорност на антибиотике до 2050. довести у ризик 10 милиона живота годишње широм света. Да би се смањила прекомерна употреба антибиотика, како је оцењено, неопходна је едукација пацијената, лекара, фармацеута и осталог здравственог особља.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here