Нова правила за боловање

Колико дана одсуства лекар може да вам одобри, а да не одете на комисију?

Влада Србије недавно је усвојила Предлог закона о изменама и допунама Закона о здравственом осигурању којим је предложено да изабрани лекар по правилу утврђује привремену спреченост за рад до 30 дана, уместо досадашњих 60 дана, а да након тога, привремену спреченост утврђује првостепена лекарска комисија РФЗО-а.


Дакле, по новом лекар опште праксе моћи ће да пропише боловање до месец дана, уместо на два месеца, као што је то до сада био случај. Онколошки пацијенти, труднице и тек оперисани пацијенти изузети су из свега тога, а разлог овакве промене је покушај да се сузбије злоупотреба боловања.

Надлежни сматрају да ће велики број злоупотреба бити спречен дигитализацијом здравственог система. Да ће тада бити много јасније ко су пацијенти који често одлазе на боловања и да ли су она оправдана, али и ко су лекари који их стално одобравају.

Одлазак код лекара опште праксе

Пацијент који жели да отвори боловање долази код лекара опште праксе који му може отворити боловање до месец дана најдуже. У зависности од здравственог стања, толико ће и лекар одобравати. Дан након истека рока, потребно је или закључити боловање или ићи даље на комисију.

Када истекне период максимално месец дана, пацијент који се води на боловању иде на комисију.

Иако у овом тренутку није познато где ће се ићи на комисију, све иде у правцу да то буде у оној установи која отвара боловање.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here