Хиљаде мртвих у Авганистану: „Куће су одмах пале“

Разорни земљотрес однео је хиљаде живота на истоку Авганистана. Читава села су збрисана. Талибани траже помоћ.

Фото: MOHSEN KARIMI/AFP

Црни биланс жртава попео се на преко 2.000 након разорног земљотреса који је погодио запад Авганистана, објавиле су талибанске власти у недељу. Повређено је близу десет хиљада људи, разорено је око 1.300 кућа.


Потрес јачине 6,3 Рихтера погодио је провинцију Херат уз границу са Ираном, бришући десетак села и остављајући много људи под рушевинама. Следили су накнадни потреси па се страхује да ово није коначни број жртава.

„У првом потресу, све куће су одмах пале“, каже један мештанин за Франс прес. „Они који су били унутра су затрпани. Има фамилија о којима немамо никакве вести.“

Према америчким геолозима, епицентар је био свега четрдесетак километара североисточно од града Херата.

„Сви људи су ван кућа“, рекао је један становник града за агенцију Асошиејтед прес. „Куће, канцеларије и радње су празне, плашимо се нових потреса.“

Други земљотрес у две године

Званични Кабул је затражио међународну помоћ. На терену је Светска здравствена организација која помаже у збрињавању повређених.

Телефонске везе су у прекиду. До погођених села се тешко стиже, често нема правих путева. Онде су куће често једноставне и трошне, направљене од иловаче.

Сиромаштво је распрострањено у Авганистану, земљи у којој се непрекидно ратовало четири деценије док радикални Талибани нису преузели власт пре две године.

У јуну прошле године је снажан земљотрес погодио планински, источни део Авганистана када је страдало барем хиљаду људи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here