Батут: Неумерена исхрана током празника може да угрози здравље

Каква исхрана треба бити у време новогодишњих празника?

93
Фото: Canva

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут издао је упутство каква исхрана треба бити у време новогодишњих празника, а уколико је исхрана неумерена може да дође до угрожавања здравља.


Како су саопштили у овом периоду је смањена физичка активност, мањи је унос свежег воћа и поврћа, а оброци су обично калорични и често се заборавља на умереност у исхрани.

„Поред повећања телесне масе, може доћи и до хипертензије, до повећања вредности холестерола, триглицерида, шећера у крви. Имајући све ово у виду, не би требало да заборавимо на умереност у исхрани и на правилно распоређене оброке у току дана и у овом празничном периоду”, истиче се у саопштењу.

Како се наводи, грешка коју грађани праве током празника је да ручак или вечеру чекају, како су навели „празног” стомака и да је то грешка.

„Уколико прескочимо доручак или ручак, бићемо гладни и сигурно нећемо бити умерени у исхрани. Уместо да одаберемо мање количине неколико јела, ми ћемо се прејести и наредни дан ћемо дочекати са осећајем тежине и надутости у стомаку. Временом, ако се на тај начин хранимо из дана у дан, постоји могућност да дође до раније поменутих последица по здравље”, додаје се у саопштењу.

Одржавање здравих навика подразумева да току дана имамо редовне оброке и да будемо умерени у храни без обзира што су празници, преноси Тањуг.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here