Превентивни прегледи и ликовни конкурс поводом „Недеље здравља уста и зуба“

У Бачкој Паланци

293

БАЧКА ПАЛАНКА – 32. Национална Недеља здравља уста и зуба обележава се ове године од 16. до 22. маја под слоганом „Чувам своје зубе, поносим се осмехом“ а спроводи је Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ и Стоматолошки факултет Универзитета у Београду уз подршку Министарства здравља.


Слоган указује на значај доброг оралног здравља за свакодневне активности као што су говор и смех.

Циљеви овогодишње кампање су да се укаже на могућност да се уз примену адекватних мера добро орално здравље одржи током читавог живота. Поред одржавања оралне хигијене и редовне посете стоматологу, акценат кампање је и на препоруци за смањење уноса шећера, безбедно физичко окружење, коришћење заштитне опреме за поједине спортове и престанак конзумирања алкохола и дувана.

Према последњим истраживањима становништва Србије, у дечијој популацији, узраст 12 година, све здраве зубе има 36% деце, а у узрасту 15-годишњака 22% њих. Препорука је да прва преветивна посета дечијем стоматологу треба да буде већ од 6. месеца до навршене прве године живота.

У складу са свеукупном ситуацијом, обележавање овогодишње Националне недеље здравља уста и зуба у организацији стоматолошке службе у бачкопаланачком Дому здравља “Др Младен Стојановић” протећи ће без велике завршне манифестације у центру града која је ранијих година окупљала велики број малишана и њихових васпитача и наставника. Од активности којима се подржава овгодишња кампања ту су редовни систематски и превентивни прегледи уз континуиран васпитни рад на тему очувања здравља уста и зуба. Поред тога, у ОШ „Вук Караџић“ која има и своју стоматолошку амбуланту, организује се ликовни конкурс где ученици нижих разреда имају прилику да покажу своје знање из области здравља уста и зуба а биће уприличена и изложба њихових радова.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here