Сезона грипа, ковида и великог кашља – како их разликовати?

Након празника, гужве у домовима здравља

Сезона грипа и вируса увелико је актуелна. Знамо да се ситуација након празника често погорша, чему сведоче и гужве у домовима здравља.


Повишена температура, кашаљ и малаксалост, први су симптоми, а са Института за јавно здравље Србије „Доктор Милан Јовановић Батут“, наводе да је највећи број оболелих од великог кашља забележен управо на територији Јужнобачког округа.

Када говоримо о клиничкој слици оболелих тешко је разликовати симптоме ковида и грипа. Температура и малаксалост, умор главни су симптоми болести.

„Тешко је разликовати симптоме па је најбоље да се пацијенти тестирају како би са сигурношћу знали да ли је ковид или вирус грипа. Потреба за лежање, односно „обарање у кревет“, тренутно је карактеристика пацијената код којих се потврди ковид“, каже доцент др епидемиолог Завода за јавно здравље Војводине, Миољуб Ристић.

Срећом, клиничка слика оболелих од ковида је, углавном, блага осим код старијих пацијената, нарочито оних који имају удружена обољења. Слична ситуација је и са грипом зато је изузетно важно да се оболели на време јаве лекару.

Како смо уз вакцине опет дошли до епидемије великог кашља за епидемиолога Ристића и није велико изненађење.

„Истина је да се током пандемије ковида вакцинација није спроводила у пуном обиму хтели ми то да признамо или не! Уз то, чињеница је да се сваке треће и пете године јавља епидемија великог кашља и то се може рећи и за 2023. годину“, сматра епидемиолог Ристић.

Уколико се кашаљ јавља углавном ноћу, кашљете до зацењивања са појавом лепљиве слузи врло је вероватно да нисте „само“ прехлађени.

Када се заврши школски распуст очекује се да после недељу – две у колективу буде више оболеле деце.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here