Нова правила у болницама и здравственим установама

Foto: Pixabay

Заштитне маске више нису обавезне у здравственим установама, није ни тестирање на корона вирус, а такође, ни негативан тест више није услов за хоспитализацију у свим клиникама – пише Blic.


Коначно, укинута је и забрана посета у здравственим установама, а изолација оболелих пацијената од ковида 19 сада траје до 10 дана од појаве симптома и знакова. Ово су најновији закључци Посебне радне групе за поступање у условима пандемије ковид 19.

На састанку је, како пишу медији, разматрана актуелна епидемиолошка ситуација респираторних инфекција у Србији и свету, као и препоруке релевантних међународних институција, те је Посебна радна група донела пет закључака, које је Министарство здравља послало директорима свих здравствених установа у земљи.

Закључци Посебне радне групе

  • Укида се обавезност ношења заштитних маски у здравственим установама.
  • Укида се забрана посета хоспитализованим пацијентима у здравственим установама.
  • Укида се обавезно тестирање као услов за пријем на болничко лечење на одређеним одељењима и клиникама.
  • Изолација пацијената оболелих од ковид 19 траје до 24 сата након престанка температуре, а највише до 10 дана од појаве симптома и знакова болести.
  • Није обавезно тестирање на САРС- ЦоВ- 2 код пацијената са симптомима акутне респираторне инфекције, осим ако ординирајући лекар постави индикације за тестирање ради диференцијалне дијагнозе или прописивања терапије.

Све може другачије уколико установа процени

У допису који је послат здравственим установама, наводи се и да Комисије здравствених установа, на основу процене фактора ризика код пацијената које збрињава, као и на основу процене епидемиолошке ситуације у самој установи, могу да донесу другачије мере.

Супротно горе наведеном, ако процене да има потребе, могу да донесу одлуку о обавезном ношењу маски за особље, пацијенте и друге особе на одређеним одељењима или у целој установи.

На нивоу установе, могу да донесу и одлуку о обавезном тестирању појединих пацијената на корона вирус, или свих пацијената на одређеним одељењима односно клиникама.

Такође, установе саме могу да донесу одлуку и о забрани или организовању посета хоспитализованим пацијентима на одређеним одељењима или клиникама или у целој установу, као и одлуку о начину организације посета.

Препоруке које од 12. априла више нису обавезне а које се тичу маски, посета, тестирања на на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, на снази су биле од половине септембра, када их је донела Посебна рана радне групе за поступање у условима пандемије ковид 19.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here