Скоро стотину испитаника са повишеним шећером

Одржана акција бесплатног мерења шећера у крви.

443
Извор: Недељне новине

У  суботу (9.7.) испред Центра за дијализу Дома здравља „Др Младен Стојановић“, код Пекаре „Дрљача“, бачкопаланачко Друштво дијабетичара „ДИАБАП“ је после дужег времена организовало бесплатну акцију мерења шећера у крви.


Одзив суграђана је био добар, с обзиром на повољне временске услове, испитано је 938 особа, а код 97 испитаника је пронађен повишен ниво шећера у крви, изнад 6,1 ммол/л.

– Међу тих 97 испитаника, њих 85 је имало шећер у крви у распону између 6,2 и 10 ммол/л, а код дванаест лица је забележена вредност изнад 10 ммол/л, каже Борислав Дубравац, секретар Друштва дијабетичара „ДИАБАП“, и додаје, неславни рекордер имао је измерену вредност шећера 24,3 ммол/л, а најнижа вредност је измерена код особе која је имала 2,9 ммол/л. Да подсетимо да су циљане вредности између 3,6 и 6,1 ммол/л. Имали смо на акцији испитаника из Сусека, Баноштра и Љубе, али и неколико становника из Илока из Хрватске. Задовољни смо одзивом, а ову акцију је суфинансирала локална самоуправа преко конкурса из области социо-хуманитарних делатности којима се захваљујемо. Такође, велику захвалност дугујемо и Патронажној служби Дома здравља „Др Младен Стојановић“. Повишен шећер је болест која разара организам, наравно уколико се адекватно не лечи, а и низак ниво шећера (хипогликемија) је врло опасан и може да доведе до медицинских компликација, чак и срчаног и можданог удара. Зато се не сме игнорисати, а и ове особе могу да буду дијабетичари. За особе са повишеним шећером најважније је придржавање прописане терапије од стране лекара и правилна исхрана прилагођена особама оболелим од дијабетеса, посебно у летњим месецима када су присутне врућине. Чим осете неке тегобе дијабетичари треба да се обрате изабраном лекару.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here