Све више показатеља да је пандемијски период близу краја

Све више показатеља указује на то да ћемо постепено ући у ендемску фазу, односно да ћемо наставити да живимо са вирусом COVID-19 на сличан начин као што живимо са грипом или другим сличним болестима

Последњих недеља региструје се пад броја оболелих од ковида. Болест се чешће испољава у блажим клиничким формама него што је то био случај раније, са претходним варијантама вируса, и ређе захтева хоспитализацију – подаци су Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.


Све више показатеља указује на то да је пандемијски период близу краја, и да ћемо постепено ући у ендемску фазу, односно да ћемо наставити да живимо са вирусом COVID-19 на сличан начин као што живимо са грипом или другим сличним болестима.

Ипак, појава новог таласа је могућа, али се не очекује да интензитет тог таласа буде значајно тежи него што смо имали прилике да видимо од почетка године до данас. Поред коронавируса у оптицају су, што је и очекивано за ово доба године, и други респираторни вируси, укључујући и грип, који је по регистру потврђен почетком новембра. Највећа учесталост обољевања за сада се у узрасној групи од 0 до 4, а затим од 5 до 14 година.

Наредне недеље ће нам показати епидемиолошки потенцијал вируса грипа и интезитет његове активности – поручују из „Батута“. Грађанима се препоручује да поведу рачуна о превентивним мерама, а једна од најпоузданијих је вакцинација. Из Дома здравља “Др Младен Стојановић” подсећају да је вакцинација у току и да је до сада 2505 грађана са подручја бачкопаланачке општине примило вакцину против грипа.

Напомињу да има још преосталих доза и да сви који желе да се вакцинишу, пре свега хронични болесници и грађани старији од 65 година, треба да се обрате свом изабраном лекару.

Време неопходно за стицање имунитета је 2-3 недеље након давања вакцине, а трајање поствакциналног имунитета је од 6-12 месеци.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here