У Београду пријављена епидемија великог кашља, највише оболелих у Јужнобачком округу

Ситуација се великим кашљем алармантна је и у региону

355
Фото: Pixabay

У Србији је забележено 909 случајева оболелих од великог кашља, закључно са 31. децембром 2023. године, речено је за НИН у Институту за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут.


Због ширења случајева великог кашља у Београду је крајем децембра проглашена епидемија.

Из Батута истичу да је највећи број оболелих пријављен на територији Јужнобачког округа и у Београду, док је највећа учесталост оболелих у односу на број становника забележена у Јужнобачком и Јужнобанатском округу.

Ситуација се великим кашљем алармантна је и у региону, а Хрватска и Црна Гора редовно пријављују пораст случајева заражених. Колико је стање аларматно и у Србији најсликовитије показује број оболелих од ове болести, која се практично сматрала искорењеном, у протеклим година.

Према подацима које је објавио РСЕ број заражених у 2023. години у односу на период између 2016. и 2019. већи је и до шест пута на нивоу Србије.

Огроман скок приметан је и у главном граду. Када је Градски завода прогласио епидемију великог кашља, што је објављено 27. децембра, у Београду је 409 оболелих.

Пре ове године највећи број оболелих био 2018. – са 29 регистрованих случајева, док се до 2022. постепено смањивао и довео до тога да на крају поменуте године није било ниједног случаја.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here