Вакцинација деце ХПВ вакцином у Бачкој Паланци

Портпаролка Дома здравља "Др Младен Стојановић" Весна Августинов о ХПВ вакцини

БАЧКА ПАЛАНКА – У Дому здравља „Др Младен Стојановић“ у Бачкој Паланци, у току је вакцинација деце ХПВ вакцином, од почетка вакцинације, око шездесеторо деце узраста до 19 година је вакцинисано.


„То је за сада мали одзив па из школске амбуланте подсећају да сви родитељи који се определе да њихова деца приме ову вакцину, треба да се јаве свом педијатру и дају сагласност. ХПВ вакцина није обавезна, али је препоручена деци од 9 до 19 година, безбедна је, ефикасна и штити од већине карцинома узрокованих ХП вирусом и гениталних кондилома (брадавица)“, изјавила је за РТВ портпаролка Дома здравља Весна Августинов.

„Како би ХПВ вакцина била ефикасна, мора се примити пре излагања ХПВ-у, односно пре ступања у сексуалне односе. Клиничка испитивања су показала да вакцина пружа скоро 100% заштите од преканцерозних лезија. Тренутно су на снази две шеме по којој се примењују две дозе у узрасту од 9 до 13 година, односно три дозе вакцине од навршених 14 година“, додала је она.

„Инфекција ХПВ-ом једна је од најчешћих сексуално преносивих инфекција. Већина особа никада не сазна да има инфекцију, јер немају изражене симптоме, али је тако несвесно преносе на своје партнере. Постоји више од 120 типова ХПВ од којих око 40 могу узроковати гениталне инфекције код мушкараца и жена. Ови вируси такође могу довести до инфекције слузокоже уста и ждрела“, закључила је Августинов.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here