Адвокат: Ако дечак нема навршених 14 година, не може бити кривично одговоран

У Србији старосна граница за кривичну одговорност је 14 година, док је у неким државама та граница 12, или 10 година

Фото: Canva

Адвокат Предраг Савић истакао је да, уколико малолетни К.К. осумњичен да је јутрос убио девет особа у пуцњави у основној школи „Владислав Рибникар“, нема навршених 14 година, он не може бити кривично одговоран.


Како је Савић прецизирао у изјави за Танјуг, уколико осумњичени има више од 14 година третира се као млађи малолетник и њему се, као најтежа казна може се изрећи посебна мера, а ако се утврди да има прихички поремећај може му се изрећи мера лечења у посебној установи.

Закон о малолетницима, такође, предвиђа да старијем малолетнику може да се изрекне настрожа казна од пет година.

Савић наглашава да је у Србији старосна граница за кривичну одговорност 14 година, док је у неким државама та граница 12, или 10 година, као у Енглеској.

У склопу Поглавља 23 у приступним преговорима са Европском унијом, наводи Савић, поменуто је да у Србији треба спустити ту старосну границу, али до тога није дошло.

„У неким државама и родитељи у оваквим случајевима могу да одговарају за кривично дело убиство, док код нас то закон не предвиђа“, истакао је Савић.

Он је додао да се у неким државама у САД малолетницима може изрећи смртна казна, а њихови родитељи могу одговарати за кривчно дело убиство.

Родитељи детета које је починило овај злочин могу одговарати за кривично дело запостављање и нестарање о детету, за које је запрећена казна затвора до три године, а могу и парнично одговарати по тужбама родитеља рањене деце.

Такође, родитељи рањене и убијене деце ће моћи, поред родитеља осумњиченог, да туже и школу и осигурање уколико су деца била осигурана.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here