Gajdobranin osuđen na četiri godine robije za izazivanje opasnosti i za arsenal

3039
Foto: Dnevnik.rs

Tačno na dve godine od događaja zbog kojih je uhašen i bio do lišen slobode, Slobodan Bogdanović (68) iz Gajdobre osuđen je u novosadskom Višem sudu za dva krivična dela izazivanja opšte opasnosti, posedovanja oružja i veće količine različite minicije, kao i nošenje, na objedinjenu kaznu od četiri godine zatvora.


Policajac je kazao da se seća događaja i po tome što je okrivljeni bio vidno veoma pijan, „u veoma lošem stanju“, da je pričao nepovezano i ponašao se svađalački. Prisetio se i toga da je pri pretresu njegove kuće, sutradan, nađena, uz oružje, i velika količina municije, što je u policijskom zapisniku navedeno u čak 33 stavke.

Okrivljeni, koji je sitnije građe, bio je veoma bučan pri obraćanju predsednici veća i pričao prilično nerazumljivo. Prilikom obrazlaganja presude, ostavio je utisak da ga ova situacija na optuženičkoj klupi zamara, uz pogledavanja na svog branioca, a sudija Ivana Josifović ga je upozorila da joj se ne smeje u lice, da ga ne bi izbacila iz sudnice.

Zastupnica optužnog akta, zamenik višeg javnog tužioca Jelena Stojaković Mustakas je u završnoj reči navela da smatra da je opis činjeničnog stanja iz tog akta dokazan iskazima svedoka i nalazima sudskih veštaka.

Prema optužnici, okrivljeni je 15. decembra 2019. godine, oko 19.45 sati, s Milovanom R, protiv kojeg je zbog ovog krivičnog dela postupak već okončan, dok je imao preko tri promila alkohola u krvi, posle banalne situacije postvaljanjem pitanja, izvadio pištolj, za čije držanje je imao dozvolu, ali ne i nošenje, repetirao ga i kazao mu „Sad ćemo te ubiti“. Pri tome je oštećeni počeo da se trese od straha i počeo da beži. Kasnije je okrivljeni izjavio u sudskom postupku da je on samo oponašao prstom bez oružja osnov za pretnju, ali je u postupku oštećeni tvrdio da je prepoznao šta je u rukama optuženog.

Nadalje, po optužnom aktu, istog dana petnaestak minurta kasnije, izašao je iz svog juga, kojim je upravljao, i iz pojasa izvadio oružje pa je krenuo vičući ka drugom mladiću, zbog čega je ovaj počeo da beži i ispalio je ka njemu hitac , a on se bacio na zemlju pa nastavio da beži i utrčao u otvoreno dvorište, dok je ispaljeni projektil pogodio kapiju u susednoj ulici. Posle ovoga se udaljio s lica mesta.

Sledećag dana, pretresom kuće u kojoj prebivao, pronađeno je oružje, oprema za njega i više stotina komada različite municije.

Branilac okrivljenog, advokat Željko Čavić, smatrao je u završnoj reči da nisu dokazani navodi iz optužnice i tražio je od suda da prihvati olakšavajuće okolnosti za branjenika, kao što su godine života, loše zdravstveno stanje, neosuđivanost i to da nema bojazni da će on nastaviti, odnosno, ponoviti dela. Podsetio je da je okrivljeni dugogodišnji lovac i da ima dozvolu za držanje pet različitih vrsta oružja.

Sud je ovo uvažio, primetio da je velika sreća da niko nije povređen tom prilikom s obzir na doba dana, u nadi da će kazna uticati na ponašanje okrivljenog.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here