Istukli komunalnog inspektora u Bačkoj Palanci i prošli nekažnjeno, predmet zastareo

Radislav Račić iz Gajdobre priča o fizičkom napadu koji je doživeo dok je vršio službenu dužnost, za koji napadači nisu kažnjeni

3663

Radislav Račić iz Gajdobre, 2010. godine bio je zaposlen u Opštinskoj upravi Opštine Bačka Palanka kao komunalni inspektor. Za vreme obavljanja službene dužnosti 28.02.2010. fizički je napadnut od strane S.M. i M.P., obojica iz Bačke Palanke.


Radislav Račić

Privatnu tužbu, Račić je dobio na sudu 2013. godine, ali kaznu za napad na službeno lice, što je inače krivično delo, optuženi nikad nisu dobili jer se predmet, kako nam je rekao Račić, odugovlačio do zastarevanja.

Radislav Račić ogorčen je jer tvrdi da se predmet sa namerom vodio na takav način da traje čitavu deceniju i da zastari.

„Po nalogu Opštinske uprave, bio sam na terenu da izvršim kontrolu radnog vremena ugostiteljskih objekata na teritoriji opštine Bačka Palanka. Oko 02:20 minuta, zajedno sa policijskim službenicima, ušli smo u noćni klub „Roof“, iz kog je dopirala buka, a radno vreme trebalo je da bude do 02:00. Policajci su otišli da identifikuju prisutne, a ja sam ostao na stepeništu da započnem sa pisanjem zapisnika“, počeo je svoju priču Račić prisećajući se događaja iz 2010. godine.

[rev_slider alias=“princeza“][/rev_slider]

 

U tom momentu, nastavio je naš sagovornik, došao je M.P. i počeo verbalno da ga napada.

„Uzeo mi je zapisnik iz ruku i pocepao ga. Onda je došao S.M. i zadao mi dva udarca u predelu vilice, nokautirao me je, pao sam i na kratko bio bez svesti. Policijski službenici su me odveli u Dom zdravlja gde su konstatovane lakše telesne povrede i povišen krvni pritisak“, kaže Radislav.

Već sledećeg dana Račić je dao izjavu u policiji kao i još jednu izjavu u istražnom postupku na sudu u Novom Sadu jer Bačka Palanka tad još nije imala Osnovni sud.

„Svedoci, među kojima su bili i policajci, takođe su dali izjave. Međutim, izjave svedoka bile su drugačije, jedan od policajaca prvo je svedočio istinito i opisao napad, da bi posle promenio iskaz i rekao kako ništa nije video. Oni su dobijali pretnje, što je jedan od njih i potvrdio pisanom izjavom Policijskoj stanici u Bačkoj Palanci, u kojoj konstatuje da su zbog pretnji menjali izjave“, tvrdi naš sagovornik.

Predmet je prebačen u Osnovni sud u Bačkoj Palanci i vodio ga je sudija Andrija Šerfezi koji donosi presudu od po šest meseci zatvora za M.P. i S.M.

„Advokati tuženih su se žalili Višem sudu u Novom Sadu da bi postupak bio vraćen u Bačku Palanku. Predmet dobija drugi sudija. Vođen je od 2017. godine do septembra 2019. godine. Tog dana kad je trebala da bude izrečena presuda, u septembru 2019., advokati optuženih iznose činjenicu da sudija ne može da vodi ovaj postupak. Napravljena je pauza od sat vremena, a predmet je predat predsedniku suda na dalje rešavanje“, dodao je Račić.

Predsednik suda dodelio je predmet trećem sudiji, a sudski predmet je zadužen od 18. septembra 2019. godine, tako da sudija, smatra Radislav Račić, nije mogla, sve i da je htela da do kraja februara 2020. kada je isticalo 10 godina od početka postupka, sve završi i donese presudu.

„Optuženi su vešto izbegavali ročišta sa medicinskom dokumentacijom, od više različitih lekara, počev od stomatologa, do bolnica iz Zvornika i Sarajeva. Oni nisu bili dostupni, niti su im policijski službenici uručili pozive iako se znalo gde mogu da ih pronađu“, priča naš sagovornik.

U maju 2013. godine, Osnovni sud u Bačkoj Palanci doneo je presudu po privatnoj tužbi Radislava Račića protiv M.P. i S.M. i tada su kažnjeni novčanom kaznom, ali po krivičnoj tužbi podignutoj po službenoj dužnosti M.P. i S.M. nisu nikada odgovarali.

Ovo je primer kako državni aparat ne štiti sam sebe i kako službenici koji treba da štite sistem prolaze ukoliko pokušavaju da rade svoj posao predano.

Bilo, ne ponovilo se!


Pogledaj: Osam godina zatvora zbog obljube deteta u Bačkoj Palanci

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here