Мали Лав Теодоровић добија најскупљи лек на свету о трошку државе

РФЗО ће од септембра омогућити обавезни скрининг на спиналну мишићну атрофију у свим породилиштима у Србији

Фото: Screenshot (Instagram/zivotzalava)

Двадесетомесечни Лав Теодоровић, оболео од спиналне мишићне атрофије СМА, најскупљи лек – золгенсму, добиће од трошку државе, сазнаје РТС.


Ту вест Лавовим родитељима, а коју је синоћ најавио председник Александар Вучић, јутрос је у телефонском разговору саопштила директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.

Лав је рођен је из уредне трудноће, а први проблеми примећени су у другом месецу по рођењу. Тада је Лавова мама Соња видела да је спорији у односу на старију сестру. Анализама је пре десетак дана утврђено да има спиналну мишићну атрофију.

РФЗО ће од септембра омогућити обавезни скрининг на спиналну мишићну атрофију, што значи да ће се о трошку државе спроводити код свих новорођених беба у свим породилиштима у Србији.

Циљ и значај обавезног скрининга је да се што раније открију нови случајеви, односно постави дијагноза како би бебе у најранијој фази болести добиле терапију.

Имајући у виду број беба који се годишње роди у Србији, за овај нови неонатални скрининг држава ће издвојити око 62.000.000 динара годишње.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here