Шта се до сада зна о стравичном походу убице који је усмртио 10 суграђана на Цетињу

Злочин какав Црна Гора не памти

836
Фото: Танјуг/АП/Ристо Божовић

У Црној Гори почела је тродневна жалост поводом страдања грађана у Цетињу, где је у пуцњави убијено 11 људи, међу којима и нападач. У складу са Одлуком коју је црногорска влада донела синоћ на телефонској седници, дани жалости су субота, недеља и понедељак, 13, 14 и 15. август.


„Поводом незабележеног трагичног догађаја, који је за последицу имао губитак живота црногорских грађана и грађанки, Влада је донела Одлуку о проглашењу тродневне жалости на територији целе државе Црне Горе” наводи се у Образложењу Одлуке.

У цетињском насељу Медовина, у близини Владиног дома, мушкарац В.Б. (34) отворио је ватру на суграђане и убио 10 особа, док је шесторо рањено. Нападач је пуцао и на полицију, а у том обрачуну је убијен.

Прве жртве нападача, како су навела надлежни, били су његови подстанари – жена и њено двоје малолетне деце. Затим је пуцао на све који су покушали да помогну жртвама. У пуцњави је рањено шесторо људи – двоје је збринуто у Цетињској болници, док је четворо пребачено у Клинички центар у Подгорици.

Из Ургентног центра КЦЦГ су за ТВЦГ казали да је један мушкарац примљен са најтежим повредама главе и грудног коша. Три пацијента су хитно морала у операциону салу и те повреде су прилично озбиљне.

Директорица Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) Љиљана Радуловић изјавила је медијима да су у ту установу, након данашње трагедије на Цетињу, примљене четири повређене особе, од којих је троје у животној опасности.

„Пуцао на подстанаре“

Директор Управе полиције (УП) Зоран Брђанин, касно синоћ саопштио је да је, према за сада познатим околностима, Бориловић прве жртве – Мартиновиће, убио око 15.30 часова:

„Пуцао је на породицу чији су чланови боравили у посторијама његове куће као подстанари у насељу Медовина. Он је, том приликом, употребом ватреног оружја, ловачке пушке, лишио живота двоје деце, једно старости осам, а друго једанаест година и ранио њихову мајку која је у медицинској установи подлегла повредама. Потом је изашао и пуцао из истог ватреног оружја на становнике овог насеља, којом приликом је лишио живота још седам особа, а ранио шест“.

Објаснио је да је у размени ватре тешко рањен један полицијски службеник. „За сада није јасно што је потакло В.Б. на овако гнусан чин, којом приликом је и сам лишен живота. Наглашавам да се околности целокупног догађаја, укључујући и лишење живота В.Б. и даље утврђују, а јавност ће, посредством медија, бити обавештена о свим детаљима. Желим и да изразим наду да више никад нећемо сведочити оваквој трагедији у Црној Гори”, рекао је Брђанин, додајући да саосећа са породицама страдалих и да се нада да ће се повређени брзо и успешно опоравити.

Унакрсна ватра

Полицајци који су након пријављене пуцњаве дошли на лице места нису успели да приђу М.Б. јер је тај Цетињанин отворио ватру на њих. Пуцао је и у екипу Хитне медицинске помоћи, онемогућавајући их да рањеним суграђанима укажу помоћ.

Према информацијама са лица места, свог ујака убио је док је овај покушавао да га уразуми, говорећи му “сада ћу ти објаснити што радим“.

Док је полиција размењивала ватру са нападачем и након што је ранио једног од њих сумња се да је нападача из пиштоља погодио један суграђанин који је такође покушавао да га наговори да се преда. Та информације није званично потврђена, али о томе је говорила и дежурна тужитељка.

Дежурна тужитељка Андријана Настић је навела да према првим сазнањима, нападача је убио неко од грађана, али то је и даље непотврђено.

Дежурна виша тужитељка Андријана Настић синоћ је, након увиђаја, саопштила да је Бориловића убио суграђанин, али није открила његов идентитет.

Шта се зна о убици

Вук Бориловић је рођен 21. новембра 1988. године на Цетињу, где је завршио основну школу. Средњу бродомашинску школу похађао је у Београду. Био је ожењен и отац троје деце.

Он је према незваничним сазнањима овог портала пре пар дана своју супругу и децу одвео у Херцег Нови. Бориловић је пуцао на људе у близини свог места становања.
Надлежни наводе да није јасно што је подстакло убицу на овако гнусан чин, у коме је и сам убијен.

“Наглашавам да се околности целокупног догађаја, укључујући и лишење живота В.Б. и даље утврђују, а јавност ће, посредством медија, бити обавештена о свим детаљима”, казао је Брђанин.

Заставе на пола копља

Поводом тродневне жалости, заставе ће бити спуштене на пола копља на свим зградама државних органа и зградама органа локалне самоуправе и јавних установа, преноси РТЦГ.

На дан жалости на јавним местима неће се одржавати програми јавног, културног и забавног карактера, а у угоститељским објектима неће се емитовати музика.

Електронски и други медији дужни су да програмске садржаје прилагоде обележавању дана жалости.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here