Земљотрес јачине 5,4 степена по Рихтеру погодио Црну Гору

Потрес се осетио и у југозападној Србији

184
Графика: Геофон, преко платформе Икс, некадашњи Твитер

ПОДГОРИЦА – Земљотрес који је јутрос погодио Црну Гору, осетио се и у југозападној Србији, речено је Танјугу у Републичком сеизмолошком заводу Србије. Како је рекао дежурни сеизмолог, након земљотреса магнитуде 5,5 јединица Рихтерове скале, који је у 04.06 регистрован у региону Никшића, апарати овог Завода регистровали су још 30 удара.


У Заводу кажу да су од грађана на порталима и друштвеним мрежама сазнали да се земљотрес осетио и у југозападној Србији – у Краљеву, Новом Пазару, Прибоју и Пријепољу. Потрес се осетио чак и на вишим спратовима неких зграда у Београду, што је, како су навели, најдаље где се земљотрес осетио. Дежурни сеизмолог рекао је такође да се тло сада смирује, а да искуство показује да је реално очекивати да ће то смиривање бити пропраћено низом слабијих потреса.

Када је реч о евентуалној материјалној штети, у Заводу кажу да немају информација да је штете било, пошто је епицентар земљотреса био у ненасељеном крају.

Теоријски интензитет у епицентру процењен је на ВИИ степени Меркалијеве скале, наведено је на сајту Републичког сеизмолошког завода Србије.

Епицентар је био пет километра југозападно од Чарођа, тридесетак километара северно од Никшића, на граници са Босном и Херцеговином, на дубини од 14 километара.

Европско-медитерански сеизмолошки центар објавио је да је јачина земљотреса 5,3 степена и да је за њим уследио један мањи потрес од 2,8 степени по Рихтеровој скали, у 5.38, на дубини од 10 километара.

Земљотрес у граничној зони Црне Горе и Босне и Херцеговине је плитак

Професор географије из Сарајева Ведран Зубић коментарисао је земљотрес јачине 5,4 по Рихтеру, који је рано јутрос погодио граничну зону БиХ и Црне Горе, и истакао да подаци говоре да је реч о плитком потресу.

Због земљотреса данас неће радити основне школе и вртићи у Билећи

Због земљотреса који се рано јутрос догодио 28 километар од Никшића у Црној Гори, а који се осетио и у Херцеговини, све до Крајине у Републици Српској, одлучено је да у билећким школама данас неће бити наставе.

Након главног земљотреса уследило је 30 слабијих потреса

Сеизмолог Срђан Цековић из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију изјавио је да је дубина земљотреса, који је рано јутрос погодио Црну Гору, била 14 километара испод земље и могао је да изазове материјалну штету у епицентралном подручју.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here