Вулин: Идентификовани сви који су из Србије слали претње о бомбама

Од 1. јануара до 1. јуна 2022. године извршено чак 1.046 контрадиверзионих прегледа поводом дојава о постављеним бомбама

363
Фото: Танјуг (Тара Радовановић), преузето са Politika.rs

Министар унутрашњих послова Александар Вулин рекао је да су идентификовани и процесуирани сви који су са територије Србије слали претње о постављеним бомбама. Истакао је да је од 1. јануара до 1. јуна извршено чак 1.046 контрадиверзионих прегледа.


На седници Националног координационог тела за спречавање и борбу против тероризма разматрана је безбедносна ситуација са посебним акцентом на учестале претње о подметнутим експлозивним направама у институцијама и објектима на територији Републике Србије.

„У протеклом периоду сви они који су са територије Србије слали претње о постављеним бомбама су од стране полиције идентификовани и процесуирани. Припадници МУП-а расветлили су сваку дојаву о постављеној бомби која је дошла из Србије, пронашли извршиоце и процесуирали их“, рекао је Вулин који је национални координатор, наводи се у саопштењу МУП-а.

Министар је рекао да су данас детаљно анализирали резултате акција спроведених у Републици Србији, као и поступање са држављанима Србије за које је утврђено да су у претходном периоду упућивали претње о постављеним бомбама.

„У 2021. години, у периоду од 1. јануара до 1. јуна, извршено је 10 контрадиверзионих прегледа поводом дојава о постављеним експлозивним направама или средствима, а у 2022. години за исти период извршено је чак 1.046 контрадиверзионих прегледа поводом дојава о постављеним бомбама и у складу са тим ангажовали смо и додатне полицијске снаге“, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Сарадња са Европолом

Вулин је рекао и да су идентификоване локације више имејл адреса са којих су стигле претеће поруке о постављеним бомбама и да су о свему обавестили иностране партнере од којих очекују адекватну реакцију.

„Остварена је сарадња са Европолом, Интерполом, полицијска и тужилачка сарадња са земљама из којих су идентификоване претње бомбама, попут Пољске, Словеније, Ирана, Украјине, а остварен је и заједнички рад на решавању идентичних претњи са полицијским органима Републике Мађарске“, рекао је министар полиције.

Седници су поред сталних чланова Националног координационог тела, присуствовали су и представници Посебног тужилаштва за борбу против високотехнолошког криминала и Тужилаштва за организовани криминал, полицијски службеници Полицијске бригаде, Управе полиције и полицијски службеници Службе за борбу против тероризма.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here