Конституисање Скупштине Србије крајем ове или почетком идуће недеље

Формирање нове владе

94
Извор: Влада Србије

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да ће конститутиву седницу парламента заказати крајем ове седмице, или почетком наредне недеље, што је у оквиру рока који истиче 4. августа.


„По Пословнику, њом председава најстарији посланик Владета Јанковић или ако он не може или неће – Верољуб Стевановић“, рекао је Дачић за РТС.

Он је подсетио да се сматра да је скупштина конституисана ако је верификовано бар две трећине посланичких мандата, а да ли ће на тој седници бити изабран и председник парламента зависи од већине.

На питање да ли ће социјалисти бити део те већине, одговорио је да су председник Србије Александар Вучић и он, током разговора, „заједнички изразили задовољство због резултата које су постигли у десетогодишној сарадњи“.

Према његовим речима, договор је да се у наредном периоду конкретно разговара „о модалитетима“ сарадње.

Дачић је рекао да је „апсолутно“ за евроинтеграције, али да поступци Запада према Србији гурају Србију ка Русији, и да западни партнери морају бити искрени и коректни.

„Нико у Србији неће да каже – нећу у Европу или на Запад. Али, имате ситуацију да вас они терају да се обраћате Русији и Кини за помоћ кад подржавају Косово или рушење Републике Српске“, рекао је Дачић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here