ФЕП: Демант саопштења Општине Бачка Паланка

Поводом саопштења за јавност Општине Бачка Паланка, са насловом „Апсолутна неистина да општина није подржала „Фестивал еколошког позоришта“, међу 129 пријава нема ниједног њиховог пројекта“ – Фестивал еколошког позоришта за децу и младе (ФЕП) упућује јавни демант. 


Саопштење преносимо у целости:

„ФЕП нити у једном свом јавном обраћању, како као организација, тако и као појединци из организације, није изјавио да су 29. Фестивалу укинута средства добијена на конкурсима Општине.

Иако нисмо званично контактирани од стране Општине, верујемо да је њихово саопштење реакција на интервју који је директорка ФЕП-а, редитељка Соња Петровић дала за лист „Данас“, објављеном у понедељак 21. августа, те ћемо још једном поновити оно што је речено у том тексту, а у ком је суштина проблема:

„Петровић каже да је пре ових несрећних догађаја, а након јавног захтева на свечаној додели Октобарске награде која је уједно и Седница скупштине тражено да се Фестивал еколошког позоришта уврсти у манифестације од локалног значаја тј. да се обезбеди континуирано финансирање ван конкурсне процедуре, као и да се Фестивалу обезбеде просторије за рад.

Како је уследило неколико састанака на ову тему постојала су усмена обећања да се на томе ради и да Фестивал не треба да конкурише за средства на конкурсу. Међутим како додаје Петровић, „пре неколико дана остали смо не само без континуираних средстава него без средстава уопште.“

У саопштењу Општине Бачка Паланка наводи се и да је општина „претходних година, увек подржавала наведену организацију, кад год се пријавила на конкурс“, што такође демантујемо. У неколико наврата ФЕП је након одбијања на Конкурсима које расписује Општина Бачка Паланка морао да улаже жалбе на резултате конкурса, због повреде одредби управног поступка, а који се тиче рангирања и оцењивања пристиглих пријава, за шта постоје службени записи и докази.
Примера ради, 2019. године ФЕП је званичним приговором оборио Конкурс за културу, тек након чега је поновним оцењивањем, комисија доделила 200 хиљада динара за одржавање Фестивала.

Фестивал еколошког позоришта за децу и младе, нити као организација, нити појединци из организације, никaда се није бавио, како то у званичном саопштењу носиоци власти у нашој Општини кажу, „сатанизацијом“ било кога, а поготово не нечије породице. Када је реч о „политичкој позадини“, „научнофантастичним причама“ и „најординарнијим клеветама“, ФЕП се својим радом не користи таквим „средствима“, а камоли језиком.

Позивамо представнике Општине Бачка Паланка да се јавно извине за изрицање неистина, те да нам се без употребе модерних средстава политичке борбе, јавно и директно обрате, јер након 30 година континуираног рада и доприноса нашој општини, бар толико очекујемо.

Подсећамо вас да 29. ФЕП почиње у четвртак, 24. августа, а први гости стигли су у нашу варош већ данас. Свако ко жели, добродошао је на Фестивал, па је тако добродошао и председник Општине Бранислав Шушница, који нас до сада није никада посетио. Све што је потребно је да рециклирате или донирате како бисте присуствовали нашем позоришном програму, а сав приход од рециклаже уплаћује се у хуманитарне сврхе.

И као што већ знате – видимо се „НА ЛИТИЦИ“, иза ње је једно велико пространство или ништа – на ВАМА је да одлучите, ми смо већ на ведријој страни. „

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here