Završena sednica Kriznog štaba, da li su ublažene mere?

Šta je odlučeno na današnjoj sednici?

1143
Foto: Canva

BEOGRAD: Završena sednica Kriznog štaba, na kojoj se analizirala postojeća epidemiološka situacija. Odlučeno: Nema novih mera.


Sve dosadašnje mere ostaju na snazi, odlučeno je danas na sednici Kriznog štaba, saznaje „Blic“. Zasedanje je završeno stavom medicinskog dela Štaba da nema otvaranja tržnih centara i kafića.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba analizirana je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji i konstatovano je da aktuelne mere daju rezultate, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je, posle sednice Kriznog štaba, u izjavi novinarima rekao da i dalje postoji veliki broj novozaraženih građana.

„Svakodnevno se taj broj povećava minimalno na prethnodni dan što govori da usvojene mere deluju. Taj broj je i dalje visok i jednostavno potrebno je da nastavimo što smo radili do sada da se svi maksimalno pridržavamo postojećih mera i da se vakcinišemo. Vakcine su ono što nas jedino može dugoročno izvući iz epidemije“, naglasio je on.

Ukazao je da je analiziran i zahtev Ministarstva prosvete da se omogući prvenstveno đacima koji su od početka godine na onlajn nastavi, uz sve moguće epidemiološke mere, da se ocenjuju u malim grupama u školama gde postoji takva mogućnost.

Ministarstvo će, najavio je, u kordinaciji sa lokalnim samoupravama pokušati da iznađe mogućnosti da učenici, gde je neophodno da se ocene, a za to je potreban lični kontakt, dozvoli da to urade.

Gojković je dodao da je danas razgovarano i u vezi ulaska građana Srbije u zemlju koji su potpuno vakcinisani.

Vlada će uredbom, kako je objasnio, precizirati da svi oni koji budu potpuno vakcinisani, sa potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, dobiju mogućnost da uđu u zemlju bez PCR testa i bez izolacije.

Isto važi i za strane državljane, koji će bez PCR testa i karantina moći da uđu u Srbiju ako su potpuno vakcinisani vakcinama iz Srbije.

„Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze Fajzerove, Sputnjik V i Sinofarm vakcine. S obzirom da AstraZeneka u ovom trenutku ima samo jednu dozu, podrazumeva se da je jedna doza u ravni sa ove tri vakcine koje zahtevaju dvostruku imunizaciju“, objasnio je Gojković.

Vesić: U ponedeljak o otvaranju ugostiteljskih objekata

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da Beograd nije zadovoljan jer na današnjoj sednici kriznog štaba nije bilo popuštanja mera, ali da poštuje stav premijerke Ane Brnabić, koja je na početku sednice rekla da se o popuštanju, ali ni zaoštravanju mera, neće raspravljati.

Vesić je na svom Fejsbuku napisao da će se sačekati ponedeljak, kada će tražiti da se o tom predlogu raspravlja.

Kako je rekao, iz dela medicinskog dela Kriznog štaba rečeno je da će do kraja nedelje doći do smanjenja broja zaraženih i da „moramo da izdržimo do ponedeljka”, ali i da „neki misle da se to neće dogoditi“.

„Beograd veoma poštuje napore premijerke Brnabić koja vodi Krizni štab i koja je uvek, kada god je mogla, izlazila u susret privredi. Zato Beograd poštuje njenu odluku. Pitanje otvaranja ugostiteljskih objekata i tržnih centara postavićemo u ponedeljak, jer moja obaveza je da se borim za radna mesta ljudi“, napisao je Vesić.


Pogledaj: Komplikovana epidemijska situacija u Bačkoj Palanci

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here