Формиран општински Савет за родну равноправност

Заседала Скупштина општине Бачка Паланка

Фото: Недељне новине

На седници Скупштине општине Бачка Паланка, одржаној у среду 18. јануара, одборници владајуће већине су донели неколико важних одлука. За новог члана Општинског већа је, уместо Весне Вучић, изабран Раде Јелић из Српске напредне странке. Потом су одборници донели одлуку о формирању општинског Савета за родну равноправност и именовали његов састав.


Разлог за формирање општинског Савета за родну равноправност је усклађивање са законом који регулише ову област. Једни од задатака које Савет обавља су да прати примену родне равноправности, предлаже доношење аката у циљу остваривања родне равноправности и политике једнаких могућности, предлаже и предузима мере које доприносе унапређењу ове области нарочито у запошљавању, социјалној и здравственој заштити, образовању и васпитању, култури, спорту, заштити животне средине, науци и технолошком развоју…

Савет за родну равноправност прати стање у области јавне политике и подстиче примену равномерне заступљености полова на местима у одлучивању у Општини,затим прати примену утврђених стандарда из ове области, сарађује са другим радним телима у локалној самоуправи по питањима из њихове надлежности које се односе на родну равноправност и подстиче локалну самоуправу на сарадњу са удружењима грађана, асоцијацијама градова и општина у спровођењу родне равноправности.

Фото: Недељне новине

У општински Савет за родну равноправност су изабрани председник Маја Пилиповић, заменик председника Радојка Михајлов и чланови Драгана Баћић, Јелена Галић, Драгана Грбић, Душан Адамов и Николина Миловановић.

Између осталих тачака, одборници су дали сагласност на Програм пословања ЈП „Стандард“ за ову годину који је образложио директор овог предузећа Мирослав Сићевић. За ову годину је за редовне активности ЈП „Стандард“ локална самоуправа наменила више од 157,5 милиона динара у буџету Општине.

– Што се тиче програма пословања за ову годину, издвојио бих унапређење пословања са циљем квалитетнијег обављања послова и реализације задатака добијених од руководства Општине Бачка Паланка – каже директор ЈП „Стандард“ Мирослав Сићевић.

– Осврнуо бих се на три најважније ставке у програму пословања. На првом месту је израда планске и пројектне документације. Ту је наш задатак да завршимо започето где нам је највећи проблем решавање имовинско – правних односа. Затим имамо јавну расвету где ћемо покушати да реализујемо студију оправданости замене уличних светиљки штедљивим ЛЕД осветљењем чиме би уштедели и преко 40 одсто електричне енергије. Споменуо бих и активности на даљој изградњи оптичке мреже где нам је циљ повезивање свих јавних предузећа и јавног сектора у јединствену ИП инфраструкуру. План је да се то настави, а најбитнија ствар је повезивање и уградња видео надзора ради боље безбедности у школама. Једна од најбитнијих активности је и управљање путном инфраструктуром где је потребно да Скупштина општине донесе нову одлуку о управљању путевима усклађену са новим прописима и законима. Када је у питању дистрибуција и наплата топле воде у Бачкој Паланци циљ нам је да се те активности наставе и у овој години – додаје Сићевић.

Одборници бачкопаланачког парламента су дали сагласност на финансијски план Дома здравља „Др Младен Стојановић“ за ову годину. У основној одлуци о буџету Општине стоји да је укупно за ову намену опредељено 32.750.000 динара.

– За примарну здравствену заштиту је из буџета Општине опредељено 28.750.000 динара, рекао је Александар Божић из Дома здравља „Др Младен Стојановић“ и наставио: – Тај износ се односи на рефундирање зарада које не финансира републички Фонд за здравствено осигурање, а чији је рад неопходан за нормално функционисање примарне здравствене заштите. Ту је и Мртвозорство за шта је из буџета Општине опредељено 700 хиљада динара, а и 3,3 милиона динара за набавку ергометра са спирометром за опремање ергометријског кабинета у спортској медицини.

На седници СО је разрешена дужности члана Комисије за прибављање и располагање непокретностима у јавној својини Општине Бачка Паланка, а уместо ње је изабрана Андреа Јанковић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here