Како су Бачкопаланчани прославили Ивањдан

Прослављена слава храма Рођења светог Јована Претече

БАЧКА ПАЛАНКА – У Бачкој Паланци је свечано прослављена слава храма Рођења светог Јована Претече. Уочи славе, у порти храма је одржана ђачка радионица ученика православног катихизиса бачкопаланачких основних школа у плетењу ивањданских венаца. Изабрани су и награђени најбоље исплетени венци. Празнично бденије је служио протојереј-ставрофор Дојчин Стојановић, парох сиришки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Током бденија је освећена нова икона празника Рођења светог Јована Претече која ће се убудуће налазити на предвиђеном аналоју.

На дан славе, у петак, 24. јуна / 7. јула 2023. године, светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Стојан је у беседи истакао светитељство као циљ хришћанског живота. Пре почетка свете Литургије, храм су посетили ученици и деца са Косова и Метохије, а Црквена општина бачкопаланачка им је уручила пригодне поклоне. После свете Литургије, извршен је трократни опход око храма, а потом је служен помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима.

Вечерње богослужење је служио протојереј-ставрофор Драгољуб Клисарић, парох бегечки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег богослужења извршен је чин благосиљања славских дарова које су припремили Никола и Дара Крстић из Бачке Паланке, кумови овогодишње славе. Кумство за наредну годину прихватио је Милан Скопљак из Бачке Паланке. На крају вечерњег богослужења, прота Драгољуб је поучио верни народ пригодном беседом, а потом је кумовима заблагодарио протојереј Предраг Милутин, настојатељ Светојованског храма.

После вечерњег богослужења, у порти храма је одржан вокални наступ Културно уметничког друштва „Благоје Паровићˮ из Гајдобре. Поред црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ, којим диригује професор Снежана Жујић, на празничним богослужењима су појали ученици Богословије и студенти Православног богословског факултета, који су здруженим гласовима улепшали и увеличали прославу храмовне славе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here