Летње жеге донеле највише тегоба хроничним болесницима

Саопштење Дома здравља “Др Младен Стојановић”

Служби хитне медицинске помоћи у Дому здравља “Др Младен Стојановић”, ових дана, када влада нови топлотни талас, највише се јављаjу хронични болесници, астматичари, кардиоваскуларни болесници, пацијенти са повишеним крвним притиском и они са психичким тегобама.


Повећан је и број старијих пацијената који по оваквом времену имају вртоглавицу због чега долази до падова и повређивања. Код хипертоничара долази до скока крвног притиска због чега се јављају лекару, док код млађих особа овакве топлоте изазивају пад крвног притиска, због чега је потребно стално хидрирање.

Из Службе хитне медицинске помоћи апелују на све хроничне болеснике. нарочито оне са притиском и срчаним тегобама, да редовно пију своју терапију.

Заједничка препорука за све је да се избегава боравак на сунцу између 10 И 17 часова, да се узима довољно течности и да се користи адекватна заштита од сунца. Све ово је неопходно да би се избегао топлотни удар и сунчаница који се могу јавити
на овако високим дневним температурама. Свима се препоручује и лагана исхрана и избегавање алкохолних пића.
Дежурни лекари у СХМП бачкопаланачког Дома здравља напомињу да је ових дана запажен и повећан број пацијената са респираторним и стомачним тегобама, најчешће вирусног порекла, које су праћене повишеном температуром и општом слабошћу. И у једном и другом случају као превентива се препоручују пооштрене мере хигијене.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here