Мост који повезује Бачку Паланку и Илок ће ускоро бити саниран

Након удара тегљача у стуб моста Илок – Бачка Паланка, Путеви Србије и Хрватске цесте су спровеле специјалистички преглед моста.

2642
Izvor: Nedeljne novine

Мост који повезује Бачку Паланку и Илок у Хрватској, од удара брода претрпео је оштећења која ће морати бити санирана, кажу из Хрватских цеста.

Рокове за пројектовање санације и извођење поправке у овом тренутку не могу да прецизирају. Вероватно ће како додају, посао бити подељен између Хрватских цеста с једне и Путева Србије с друге стране, а све у зависности од договора ресорних министарстава две државе.

– Прегледом су уочена оштећења која утичу на носивост и употребљивост моста. Закључак стручњака је да је потребно што хитније урадити пројекат санације са припадајућим истражним радовима те спровести санацијске радове – кажу из Хрватских цеста.

До почетка радова препоручена ограничења су – забрана саобраћаја свим возилима чија највећа допуштена маса прелази 24 тоне, забрана заустављања односно задржавања возила на мосту и ограничење брзине до 30 километара на сат.

Након удара тегљача у стуб моста Илок – Бачка Паланка, Путеви Србије и Хрватске цесте су спровеле специјалистички преглед моста како би се утврдила евентуална оштећења од поменутог удара, а која би могла представљати опасност по носивост моста.

У ту сврху Хрватске цесте су наручиле специјалистички преглед док су Путеви Србије уступиле специјално возило за преглед подгледа распонске конструкције, такозвани барин.

На основу наведеног, радници фирме Geoexpert – I.G.M. из Загреба спровели су детаљни преглед током фебруара 2024. године. Он је обухватио све елементе моста на које је удар брода имао директни утицај, као и све друге елементе моста битне за сигурност и употребљивост.

2 Kоментара

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here