Актуелна епидемиолошка ситуација грознице Западног Нила

Саопштење Дома здравља "Др Младен Стојановић"

756

Грозница Западног Нила је вирусно обољење које се преноси убодом зараженог комарца. Резервоар заразе су различите врсте птица, у којима се вирус одржава, док је човек случајни, односно тзв. слепи домаћин и инфекција вирусом Западног Нила се са њега даље не преноси.


Грозница Западног Нила је сезонско обољење, односно обољење које је највише заступљено у периоду највеће активности вектора – комараца. За географско подручје Републике Србије карактеристично је да вектори постају активни у пролеће, (март/април), а период њихове интензивне активности је од краја маја до септембра. Сезона трансмисије вируса Западног Нила у Србији уобичајено траје од јуна до новембра месеца.

Имајући у виду искуства како околних тако и наше земље, први оболели се региструју углавном у другој половини јула месеца, а највећи број случајева се пријављује током августа месеца.

Институт за јавно здравље Србије је 1. јуна 2023. године проследио Препоруке за надзор над грозницом Западног Нила у хуманој популацији на територији Републике Србије мрежи завода/института а ови свим осталим надлежним здравственим установама. На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” на територији Републике Србије до 17.6.2023. године нису регистровани потврђени случајеви оболевања од грознице Западног Нила у хуманој популацији.

Инфекција вирусом Западног Нила је званично први пут регистрована у хуманој популацији на територији Републике Србије крајем јула месеца 2012. године. У периоду од 2012. до 2022. године на територији Републике Србије регистровано је укупно 1296 случајева грознице Западног Нила. У истом периоду бележи се и 126 смртниx исхода који се могу довести у везу са оболевањем од грознице Западног Нила.

Већина особа (80%) инфицирана вирусом Западног Нила нема никакве симптоме и знаке болести. Код мањег процента заражених особа (приближно 20%) симптоми подсећају на обољење слично грипу, са наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, боловима у мишићима и зглобовима, умором, благим пролазним осипом и лимфаденопатијом. Међутим, код појединих особа (<1%) долази до настанка менингитиса или енцефалитиса који захтева хоспитализацију. Након прележане инфекције често долази до развоја дуготрајних последица, као што су: умор, губитак памћења, тешкоће приликом ходања, мишићна слабост и депресија. У циљу смањења ризика од заражавања вирусом Западног Нила, препоручује се примена мера личне заштите од убода комараца пре свега употреба репелената на откривеним деловима тела приликом боравка на отвореном И ношење одеће дугих рукава и ногавица, светле боје.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here