Opština Bačka Palanka: 195 dece „ispod crte“ za upis u vrtiće

Opština nije prihvatila zahtev za subvencionisanje privatnih vrtića

1913

BAČKA PALANKA: Opštinsko veće Opštine Bačka Palanka i ove godine donelo je Rešenje o formiranju vaspitnih grupa sa do 20% većim brojem dece u vrtićima Predškolske ustanove „Mladost“. 


Ista situacija je već nekoliko godina u opštini Bačka Palanka – u vrtićima nema dovoljno mesta, svake godine „ispod crte“ ostane oko 200 dece, vaspitne grupe se proširuju, a Opština Bačka Palanka ne subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima.

Nadležni su 2017. godine najavili izgradnju novog, velikog vrtića u Bačkoj Palanci i to na Sinaju preko puta pravoslavne crkve. Predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica, u izjavi za medije nakon sednice Skupštine održane u utorak (22.06.) osvrnuo se i na ovaj problem i rekao da će ove godine 195 dece ostati neupisano u državni vrtić.

„Mi smo se okrenuli strategiji izgradnje novog vrtića, a u narednih godinu i po dana mi ćemo ga završiti. Broj dece koja će ove godine ostati „ispod crte“ je 195. To je ono što ćemo ispraviti sa novim vrtićem u kojem će biti osam novih vaspitnih grupa. Građevinsku dozvolu očekujemo svaki dan, a sredstva ćemo opredeliti budžetom za 2022. godinu i započeti izgradnju. Potrudićemo se da on bude i završen iste godine“, rekao je Šušnica.

Grupa roditelja dece upisane u privatne vrtiće i dece koja nisu dobila mesto u PU „Mladost“, u avgustu prošle godine, podnela je inicijativu predsedniku opštine Bačka Palanka za finansijsku podršku porodicama sa decom upisanom u privatne predškolske ustanove u Bačkoj Palanci. Mnogi drugi gradovi i opštine u Srbiji takođe imaju problem sa nedostatkom mesta u vrtićima i iz tog razloga subvencionišu boravak u privatnim vrtićima. Opština Bačka Palanka nije donela takvu odluku, a Branislav Šušnica objasnio je zašto.

„Kapacitet koji je nama potreban, to naši privatni vrtići u Bačkoj Palanci ne mogu da ispune. Kako bismo pravili razliku između vašeg i mog deteta, koje dete je prioritet? To je veliki problem, na jednom sastanku sa vlasnicima privatnih vrtića smo upravo o tome i razgovarali“, dodao je Šušnica.

Dragana Stanimirović, vlasnica privatnog vrtića u Bačkoj Palanci pokrenula je inicijativu da se boravak u privatnim vrtićima subvencioniše od strane Opštine. Ona kaže kako su nadležni naveli nekoliko razloga za odbijanje takvog predloga.

„Razlozi su bili izgradnja novog vrtića na Sinaju u okviru PU „Mladost“ čija gradnja se obećava od 2017. godine, a na žalost još uvek nije ni započet, ali i nedovoljno sredstava u budžetu. Takođe, postojala je predrasuda da porodice čija deca idu u privatne ustanove imaju viši životni standard i visoka primanja, pa im nije potrebna pomoć, što je netačno i nedopustivo je na takav način razmišljati. Još jedan od razloga je bio taj što postoji stav da ako privatne ustanove ne mogu da smeste svu decu koja su „ispod crte“, onda subvencija nije rešenje“, rekla je naša sagovornica.

Ona dodaje i da je Bačka Palanka jedna od retkih opština gde je ekonomska cena privatnih vrtića niža od ekonomske cene državnog vrtića.

„Ekonomska cena boravka u PU „Mladost“ na mesečnom nivou je 24.800 dinara (za školsku 2020/2021.), dok je u PU „Lotus“ i PU „Različak“ cena oko 21.000 dinara. Bitno je naglasiti da u državnom vrtiću roditelji plaćaju samo 20% iznosa (4.960 dinara) dok ostatak od 80% za svako dete izdvaja opština. U privatnim ustanovama ceo iznos plaćaju roditelji, što ih stavlja u otežavajući položaj“, kaže Dragana.

Komentarišući izjavu nadležnih da kapacitet privatnih vrtića u Bačkoj Palanci nije dovoljan, Dragana Stanimirović kaže da broj dece „ispod crte“, koja bi se mogla smestiti u dve privatne ustanove varira, bio je oko 50, a trenutno je to negde oko 30 dece.

„Trideset je ipak više od nula. Naravno, ukoliko bi postojale subvencije i ukoliko bismo mi kao privatnici imali sigurnost i podršku lokalne samouprave, svakako postoji mogućnost proširenja kapaciteta, pa samim tim i zapošljavanja dodatnog broja ljudi. Ne možemo da ulažemo i proširujemo kapacitet, ako nismo popunili ni postojeći“, napominje vlasnica privatnog vrtića.

Druga mogućnost, koja bi rešila problem svih 200 dece „ispod crte“, prema rečima naše sagovornice, jeste da se iznos koji opština izdvaja za decu koja su upisana u PU „Mladost“ dakle oko 20.000 dinara, obezbedi za svako dete ispod crte, pa roditelji mogu da odluče da li će sa tim novcem da plate privatni vrtić ili osobu koja bi radila sa detetom i čuvala ga.

„Ružno zvuči, ali način na koji Opština tretira decu ispod crte (sama sintagma deca „ispod crte“ već zvuči grozno) i decu u privatnim vrtićima, je diskriminišući u nekom pogledu, što ne bi nikako smelo biti. Dakle, prava svakog deteta moraju biti jednaka, kao i dostupnost vrtića svakom detetu. Ovako vidimo da neka deca imaju i mesto u vrtiću i subvenciju, a neka nemaju ni mesto u vrtiću ni novčanu pomoć da se snađu na drugi način“, zaključila je Stanimirović.


Pogledaj: Rebalansom budžeta još 165 miliona dinara u opštinskoj kasi

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here