Протест пољопривредника и у Бачкој Паланци (ФОТО)

На излазу из Бачке Паланке, према Новом Саду, пољопривредници су поставили тракторе

БАЧКА ПАЛАНКА – Протесту пољопривредника који је јуче (16.05.) почео у градовима широм Србије, у среду (17.05.) прикључили су се и пољопривредници из општине Бачка Паланка.


На излазу из Бачке Паланке, према Новом Саду, пољопривредници су поставили тракторе у оба смера, а како сазнајемо саобраћај се одвија успорено.

„Овде смо изашли да заједно са пољопривредницима из целе земље искажемо незадовољство и бићемо овде док се не постигне договор са Владом Србије. Спремни смо да овога пута истрајемо. За сада се саобраћај одвија несметано, али смо спремни да радикализујемо протест тоталном блокадом саобраћаја“, наводи Душан Крчмар, један од учесника протеста у Бачкој Паланци.

После неуспелих преговора са властима, пољопривредна удружења блокирају поједина места у Србији, а ако им захтеви не буду испуњени, најављују долазак тракторима до Београда.

Други пут у мање од годину дана, пољопривредници у Србији тракторима држе под блокадом поједине путеве, незадовољни откупном ценом појединих пољопривредних производа, али и тражећи друге погодности.

После неуспелих преговора са Владом Србије, пољопривредници су у уторак на више саобраћајница, као и у центру Новог Сада, највећег града у Војводини, почели протест уз поруку да ако им у наредна два дана не буду испуњени захтеви, масовно долазе у Београд.

Највиши представници власти, међутим, кажу да су захтеви пољопривредника нереални, али им нуде нове разговоре.

Захтеви пољопривредника су:

  • Гарантована откупна цена млека од 78 динара по литру, без пореза на додату вредност (ПДВ),
  • Субвенције по хектару од 35.000 динара и да се на дизел не обрачунава акциза и ПДВ,
  • Субвенција по крави у износу од 40.000 динара,
  • Да се обезбеди цена пољопривредних производа, пшенице, кукуруза, соје и других као на берзама у Будимпешти и Паризу.
  • Дизел гориво за све обрадиве површине без акциза са пдв-ом 100 литара по хектару за ратарске културе и 300 литара по хектару за повртарске културе.

Десетине трактора на путу ка Новом Саду, снимљени и у другим градовима

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here