Стабла се краду, али то ником не смета

Мало да се ућари на планачким платанима

Након два олујна невремена у општини Бачка Паланка штета је огромна. Бачка Паланка, Челарево, Младеново, Карађорђево, Нова Гајдобра, Гајдобра, Нештин и Визић су места у општини са највише штете након невремена.


Пролазим кроз центар Паланке, кад оно млади сакупљачи отпада у шпедитере убацују дебело изрезано грање попадалих платана. Упитах их, ко им је то дозволио, а они кажу „Помажемо да се раскрчи“. – јавља нам Ивица из Бачке Паланке.

Разгранала се мрежа илегалних скупљача попадалог дрвећа. Узимају се само трупци и дебље гране. Како кажу Бачкопаланчани, изгледа да против ове праксе ништа нема нико, јер нико и не спречава ову појаву. Тако трупци и веће гране нестају, а ситније грање и гомила лишћа остаје да неко други покупи.


Станари Шафарикове број 90, једни су од многих који су у Бачкој Паланци претрпели тоталну штету у својим домовима.

„Станари прва четири спрата су и добро прошли, док је пети спрат страдао у потпуности. Остали смо без пола крова, прозора, балконских врата, ламинат нам је уништен, струја у појединим деловима стана нестала. Мокре струјне кутије су постале свакодневница. Управник нам је обећао да ће позвати општину да санира штету. Сви станари са петог спрата када пале струју, стрепе да их неће ударити“, кажу станари ове зграде.

Звали су и број за ванредне ситуације тражећи да неко дође по хитном поступку, али се то није десило. Нико им се није обратио ни после пет дана. Ноћ после олује провели су на крову, крпећи рупе од палих црепова.

Штета у Младенову је незамислива. Струје за поједине мештане нема ни након пет дана, док воду нису имали три дана.

„То је толико дувало да сам мислила да ће се све порушити. У мом дворишту су биле пијавице, све се окретало. Стабла су поломљена, кровови су одлетели. Чим смо добили воду било нам је лакше, прали смо се првих пар дана са нешто мало кишнице што нам је остало. Струје нема, кажу да је седамдесет бандера очупано. Храну из фрижидера смо дали домаћим животињама, шта да радимо. Замрзивач се бојим отварати. Не дирам га“, рекла је Јованка из Младенова.

Грађани штету могу да пријаве у просторијама Општине у Бачкој Паланци, која је и сама претрпела удар ове орканске олује.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here