Шушница: Градња новог пута до Новог Сада изузетно значајна за развој Бачке Паланке

Саопштење за јавност Општине Бачка Паланка

Фото: Општина Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – Министар грађевинартсва, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је јуче (28.12.) да су Путеви Србије расписали јавну набавку за израду Плана детаљне регулације и Идејног пројекта са Студијом оправданости за изградњу брзе саобраћајнице (мотопута) на деоници Нови Сад – Ветерник – Футог – Бегеч – Гложан – Челарево – Бачка Паланка. Тим поводом председник општине Бачка Паланка издао је саопштење за јавност које преносимо у челости.


Бачка Паланка добиће још једну везу са Новим Садом и директну везу са ауто-путем Е-75. Нова брза саобраћајница до Бачке Паланке, са четири саобраћајне траке од по 3,5 метра, ићи ће од Новог Сада преко Руменке, поред Ветерника, Футога, Бегеча, Гложана и Челарева. Планирано је да се нови пут на раскрсници код Челарева укључује на постојећи државни пут и будућу обилазницу око Бачке Паланке.

Планирана брзина кретања возила биће 100 километара на час. Нова саобраћајница, биће најкраћа и најбржа веза Бачке Паланке са Новим Садом и аутопутем Е-75, али и најкраћа веза Новог Сада са Хрватском и алтернатива постојећем државном путу који пролази кроз центар Бегеча, Футога, Ветерника и Новог Сада.

Председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница изјавио је поводом најаве градње нове брзе саобраћајнице да је реч о врло значајном пројекту за даљи развој Бачке Паланке, који је министар Горан Весић најавио приликом потписивања Меморандума о разумевању за градњу новог моста од Бачке Паланке до Нештина.

– Нови пут би значајно унапредио живот грађана Бачке Паланке, и побољшао наш привредни амбијент и унапредио наше економске потенцијале. Будући да нова саобраћајница не би пролазила кроз центре насељених места, саобраћај би се одвијао брже и безбедније, што грађанима Бачке Паланке омогућава да лакше обављају своје свакодневне послове. Истовремено, нова саобраћајница омогућиће ученицима и студентима из Бачке Паланке да брже и безбедније стигну до својих школа и факултета у Новом Саду и Београду.

Такође, бржи саобраћај и бржа веза са Хрватском и Европском унијом, представља добру основу за развој постојећих привредних потенцијала, али и за привлачење нових инвеститора и отварање нових фабрика и нових радних места – рекао је председник општине Бачка Паланка

ЈП „Путеви Србије“ расписали су јавну набавку за израду Плана детаљне регулације и Идејног пројекта са Студијом оправданости нове саобраћајнице. У плану је пројектовање бензиснких пумпи, места за пуњење возила на електрични погон, одморишта, паркиралишта и других објеката. Процењена вредност набавке је 125 милиона динара без ПДВ-а. Предвиђено трајање уговора за овај посао је 18 месеци. Рок за достављање понуда је 26. јануар.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here