Шушница: Пројекат за нови мост улази у завршну фазу

Саопштење за јавност након састанка председника општине Бранислава Шушнице и председника Савета месне заједнице Нештин, Синише Вујасиновића

НЕШТИН – Председник општине Бачка Паланка, Бранислав Шушница је у четвртак, 8. децембра, посетио Месну заједницу Нештин.


Том приликом је разговарао са председником Савета месне заједнице Синишом Вујасиновићем о најављеној изградњи моста који ће повезати Бачку Паланку и Нештин. Саопштење за јавност преносимо у целости.

„Овај мост представља изузетно значајну инвестицију за Србију и Бачку Паланку. Мост ће олакшати живот грађанима Нештина, а побољшање живота наших становника је приоритет без премца за нашу локалну самоуправу. Повезаће Србију са Републиком српском као и грађанима западне Бачке и зато је мост пројекат од регионалног значаја.

После деценија неиспуњених обећања, овај пројекат улази у завршну фазу. Ради се пројектно – техничка документација. Бачка Паланка у овом послу није сама. Нас, као и све локалне самоуправе у Србији, подржавају председник Александар Вучић и Влада РС.

У буџету за 2023. годину за капиталне инвестиције су предвиђене 463 милијарде. То је показатељ да Влада брине о развоју сваке локалне самоуправе.

Бачка Паланка има одличну сарадњу са Владом Републике Србије. Уз њену подршку реализовали смо велики број пројеката у великом броју насеља. Недавно смо уручили 143 уговора за енергетску санацију кућа и станова. Та сарадња биће настављена и у наредном периоду. Мост Бачка Паланка – Нештин је само један од пројеката који сведочи о одлучности државног руководства и самоуправе да развијамо Бачку Паланку. Предвиђена је изградња моста укупне дужине 1.898 метара.

Као локална самоуправа излазимо суграђанима Нештина и Визића у сусрет са плаћањем израде пасоша. Овај проблем би итекако решио мост. Прва иницијатива је кренула из Општине пре девет година. Јавно предузеће „Путеви Србије“ у фебруару месецу 2022. године је, након спроведеног поступка за доделу уговора о јавној набавци, донело Одлуку да се Уговор о јавној набавци услуга – Пројекат за грађевинску дозволу за изградњу моста на Дунаву код Бачке Паланке са прилозима – приступним путевима додели групи понуђача. Мост није само локалног карактера већ и регионалног“ – истакао је Шушница.

Синиша Вујасиновић, председник МЗ Нештин је додао да су Нештин и Визић два села која се територијално налазе у Срему, а административно припадају Бачкој Паланци.

Највећи проблем је тај што мештани Нештина и Визића који су животно везани за општину Бачка Паланка морају да пређу четири гранична прелаза да би дошли до центра своје општине. Најављен је улазак Хрватске у Шенгенску зону тако да је режим преласка и преношења основних потреба ригорозан. Радници раде у Бачкој Паланци, деца иду у школу, све административне потребе су у Бачкој Паланци као и само здравство. Од центра Нештина до центра Бачке Паланке је само 9 км„, рекао је Вујасиновић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here