У парку код школе „Херој Пинки“ у Бачкој Паланци посађено 147 садница дрвећа

Саопштење Општине Бачка Паланка

Фото: Општина Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – Општина Бачка Паланка издала је саопштење за јавност поводом садње нових садница у парку испред школе „Херој Пинки“. Саопштење преносимо у целости.


У парку испред школе „Херој Пинки“ у Бачкој Паланци посађено је 147 садница новог дрвећа. Посађено је 15 липа, 5 јасенова, 7 храстова, 15 јавора, 15 садница црног и белог бора, а посађено је 90 жбунастих садница. Школски парк од 4.100 квадрата, обогаћен је новим дрвећем у оквиру заједничког пројекта Општине Бачка Паланка и Министарства за заштиту животне средине. Укупна вредност пројекта је 796.752 динара. Министарство је издвојило 594.564, а општина 202.188 динара.

– Унапређење школског парка само је један од пројеката које смо у сарадњи с Владом Србије, реализовали у циљу унапређења услова за образовање и побољшање животне средине на територији наше општине. Уместо застарелих котларница на угаљ и дрва у две школе и вртићу у три пригадска насеља у општини Бачка Паланка уграђене су нове, еколошке котларнице на биомасу. Квалитетно и економичније грејање има ОШ „Браћа Новаков“ у Силбашу и Парагама и вртић при школи „Алекса Шантић“ у Гајдобри. Радове вредне 7,6 милиона динара финансирали су Министарство за заштиту животне средине и општина Бачка Паланка. А уз подршку Министарства за животну средину у потпуности је очишћена дивља депонија у Парагама. Сав комунални и грађевински отпад одвезен је на главну депонију. Радове је извео ЈКП „Комуналпројект“ – каже председник општине Бранислав Шушница.

Он истиче да је реч о врло значајним пројектима који ће обезбедити низ користи за локалну самоуправу.

– Деца у Парагама, Силбашу и Гајдобри имаће боље и квалитетније грејање. Остварићемо уштеде у буџету, а прелазак на гориво од биомасе имаће позитивне ефекте и на заштиту животне средине. Такође, ново дрвеће у парку код школе „Херој Пинки“ имаће низ позитивних ефеката како за ученике школе, тако и за грађане који живе у том делу града. А уклањање дивље депоније представља значајан помак у очувању животног окружења у Парагама – рекао је Шушница.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here