У време општег поскупљења, услуге ЈП „Стандард“ из Бачке Паланке за јавну расвету повољније

Тендер донео појефтињење

Фото: Pexels

БАЧКА ПАЛАНКА – Више од 6.000 сијалица јавне расвете у 14 насеља у општини Бачка Паланка биће замењено економичнијим ЛЕД светиљкама, што би требало да донесе уштеду електричне енергије од 40 одсто, а тиме и новца у локалном буџету.


Студију оправданости тог пројекта урадило је ЈП „Стандард“ из Бачке Паланке, које је претходних дана учинило нешто несвакидашње у време кад све поскупљује – смањило је цене услуга одржавања јавне расвете, и због тога затражило корекцију сопственог ценовника, за шта је добило сагласност Општинског већа.

– Кад смо усвајали ценовник за 2023. годину, предвидели смо повећање цена својих услуга за 10 одсто према инфлацији у прошлој години. Десило се, међутим, да смо у јавној набавци, организованој за одржавање јавне расвете, добили за 20 до 30 одсто ниже цене од планираних – наводи директор ЈП „Стандард“ Мирослав Сићевић.

Он истиче да је предузеће отворило добру утакмицу међу понуђачима, уз стриктно поштовање једноставног мерила – да ће посао добити онај ко понуди најбоље услове и најниже цене.

– Да су постигнуте цене у спроведеној јавној набавци биле веће, то би се одразило и у ценовнику, али пошто су биле ниже него што смо проценили, коректно је да их смањимо. Резултат је да смо их на крају спустили више него што смо их због инфлације подигли – предочио је Сићевић.

У опису послова „Стандарда“, који има свега 19 запослених, су и израда пројектно-планске документације за ОУ и надзор над свом општинским инвестицијама, одржавање путне мреже и сигнализације, јавних простора и гаража и градског мобилијара, као и дистрибуција и наплата топлотне енергије. Директор и за ове услуге очекује снижења цена кроз јавне набавке.

С обзиром на то да ЈП „Стандард“ обавља поверене послове за локалну самоуправу, директор објашњава да ће појефтињење одржавања јавне расвете смањити издатке из општинског буџета за ту сврху, у којем ће услед тога остајати више новца за неке друге намене.

Према препоруци Владе Србије и налогу Општинске управе (ОУ), „Стандард“ је од септембра прошле године до сад на јавној расвети уштедео више од 20 одсто електричне енергије.

– Остварили смо то гашењем сијалица на сваком другом или трећем стубу и заменом фото-ћелија за укључивање и искључивање расвете. Дугорочно решење је постављање ЛЕД светиљки уместо живиних и натријумових, за шта је потребан новац из виших фондова, јер је за Општину то превелика инвестиција – рекао је Сићевић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here