Zabranjeno korišćenje plastičnih kesa u opštini Bačka Palanka

Na 42. sednici Skupštine opštine Bačka Palanka koja je održana 15. juna 2020. godine doneta je odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga.


Odluka je stupila na snagu 1. januara 2021. godine i prenosimo je u celosti:

Član 1.

Ovom odlukom propisuje se zabrana korišćenja plastičnih kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga na teritoriji opštine Bačka Palanka (u daljem tekstu teritorija opštine), osim biorazgradivih plastičnih kesa proizvedenih u skladu sa Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgranju, o ocenjivanju usaglašenosti i uslovima koje mora da ispuni imenovano telo („Službeni glasnik RS, br. 3/2012), (u daljem tekstu: biorazgradive plastične kese).

Član 2.

Mesto prodaje robe i usluga, u smislu ove odluke, su sva maloprodajna i veleprodajna mesta, kao i registrovana pijačna mesta, na kojima se vrši prodaja robe i usluga na teritoriji opštine.

Član 3.

Na mestu prodaje robe i usluga na teritoriji opštine, zabranjuje se korišćenje plastičnih kesa za isporuku robe, osim biorazgradivih plastičnih kesa. Ova odredba se ne odnosi na proizvode koji se pakuju u ambalažni materijal namenjen za taj proizvod i sa njim je u direktnom kontaktu.

Član 4.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši Opštinska uprava Opštine Bačka Palanka, Odeljenje za privredu – Inspektor za zaštitu životne sredine.

Član 5.

Za postupanje suprotno Članu 3. ove odluke kazniće se:
– pravno lice novčanom kaznom od 150.000,00 dinara
– odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 25.000,00 dinara
– preduzetnik novčanom kaznom od 50.000,00 dinara
– fizičko lice novčanom kaznom od 5.000,00 dinara.

Član 6.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu Opštine Bačka Palanka“, a primenjuje se od 1. januara 2021. godine.

Ovom prilikom pozivamo sva fizička i pravna lica naše opštine da poštuju donetu odluku kako bi izbegli eventualne kaznene mere, a pre svega sačuvali i unapredili našu životnu sredinu – navodi se u saopštenju.

[rev_slider alias=“oaza_mb“][/rev_slider]

POGLEDAJTE: Stanje na putevima u opštini Bačka Palanka (VIDEO)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here