Подигнута прва оптужница за акцију „Олуја“

Четири висока официра Хрватске војске на њој

Извор: Олуја

Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло је оптужницу против четири висока официра Хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима јер су у акцији „Олуја“ 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града.


Оптужница је подигнута против припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца из Птуја, Жденка Радуља из Осијека, Жељка Јеленића из Пуле и Данијела Боровића из Вараждина због оправдане сумње да су извршили кривично дело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

У авионском ракетирању је, за сада, идентификовано 13 убијених особа од којих шесторо деце, као и 24 рањених.

Оптужница је предата суду на одлуку о потврђивању, сазнаје Тањуг.

То је прва оптужница која је подигнута за ратне злочине у акцији „Олуја“, која је договорена на састанку хрватског војног и државног руководства 31. јула 1995. године, с циљем протеривања српског становништва и после поруке тадашњег председника Хрватске и врховног војног команданта Фрање Туђмана да Срби практично треба да нестану.

Тужилаштво је истакло важност овог предмета и предложило да се оптуженима суди у одсуству, иако нису доступни правосудним органима Србије, јер, како је образложило у оптужници, у коју је Тањуг имао увид, протек времена даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или БиХ покренути кривичне поступке против одговорних за кривично дело.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here