Скоро 50 погинулих у несрећама од почетка године, брзина убица број један на путевима

Када се најчешће дешавају несреће?

Фото: Canva

Од почетка године, у саобраћајним несрећама погинуло је 47 особа, док је повређено више од 1.300. Брзина је убица број један на путевима не само у Србији, него и у Европи, каже помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан.


Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, до 19. фебруара спроводе међународну акцију појачане контроле саобраћаја усмерену на откривање прекршаја које чине возачи аутобуса и камиона.

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан каже за РТС да се показало да су возачи камиона нешто недисциплинованији и да су направили већи број прекрашаја него возачи аутобуса.

Прекршаји су, каже, откривени контролом тахографских уређаја у зонама наплатних рампи, где је могуће заустављање возила.

„Углавном су то прекршаји да се возачи не одмарају довољно, затим прекорачење брзине, и ту су доминирали возачи камиона који су показали један степен небезбедности и непоштовања прописа“, рекао је Беленцан.

Свакако, додаје, додатно се контролишу и возачи путничких возила и строго санкционише сваки прекршај.

Камере новим системом снимиле 200 прекршаја проласка на црвено

Од почетка године откривено је чак 4.000 возача који су управљали аутомобилом под дејством алкохола, а чак 40.000 њих је прекорачило брзину.

„Када говоримо о порталима који сада актуелни на коридорима 10 и 11, у протеклих шест месеци уочено преко 183.000 прекршаја. Када говоримо о надоградњи аутоматске детекције прекршаја у Београду, показало се да има оних који се и даље понашају непрописно и небезбедно“, рекао је Беленцан.

Од прошлог петка ка­ме­ре, ко­је су по­ста­вље­не ис­пред рас­кр­сни­ца или пе­шач­ких пре­ла­за на који­ма је са­о­бра­ћај ре­гу­ли­сан се­ма­фо­ри­ма, сни­ма­ју сва­ки про­лаз на цр­ве­но све­тло и ауто­мат­ски се бе­ле­жии ви­део-сни­мак учи­ње­ног пре­кр­ша­ја.

Тренутни подаци говоре да је око 200 возача учинило прекршај проласка на црвено светло на новим уређајима, рекао је Беленцан.

Систем се, каже, показао веома добрим и прецизним, јер се јасно и недвосмислено види извршење прекршаја.

Према његовим речима, радиће се надоградња система која ће подразумевати да се помоћу софтера могу открити и прекршаји невезивања појаса и разговор телефоном.

Када се најчешће дешавају несреће

Поновио је да је најчешћи узрок саобраћајних несрећа, неприлаогођена брзина.

„Брзина је убица број један на путевима не само Србије него и Европе, зато треба прилогодити брзину. Није случајно да су управљач пута и законописац још 2009. године донели одлуку да се она са 60 спусти на 50“, рекао је Беленцан.

„Сударна брзина, када возило удари у пешака са 50 километара на час, у 40 одсто случајева пешак гине, а ако је само за 10 киломатара на сат већа, тај проценат се повећава на 80“, рекао је Беленцан.

Навео је да су се саобраћајне несреће у насељеним местима најчешће дешавале у периоду између од 10 до 18 часова, а на ауто-путевима у вечерњим сатима у периоду од 20 часова, где су прекршаји прекорачења брзине били домантни.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here