Данас резултати пописа становништва – Србија нестаје…

Колико нас има?

Фото: БАП ВЕСТИ

Данас би требало да буду објављени резултати пописа становништва, домаћинстава и станова у Србији.


Према речима директора РЗС Миладина Ковачевића, рађена је контрола обухвата пописа, који је иначе продужен, а која је боља од класичне због предности дигиталних регистара.

“Захваљујући Закону о статистици, имамо право да користимо евиденције, као што су регистар социјалних осигураника, централни и административни регистар становништва, пореска евиденција, као и евиденција Националне службе за запошљавање. Евиденције омогућавају прављење статистичког популационог регистра и потом се ради на упоређивању – да ли је особа пописана или није”, објаснио је раније за РТС Ковачевић.

Блиц, међутим, подсећа да је попис у Србији имао продужетке, јер 31. октобра нису били пописани сви грађани неколико градова и општина. Продужетак до недељу дана је рађен у појединим градским општинама у Београду, као што су Звездара и Младеновац, затим у Ужицу, Ваљеву, Смедереву, Панчеву, Шапцу, Новом Саду, Суботици и Новом Пазару.

У првим данима новембра организовано је и телефонско дежурство у РЗС и локалним самоуправама да би грађани који из било ког разлога нису били пописани могли да се јаве дежурном пописивачу.

Процене су биле, како је саопштио РЗС, да је до краја октобра пописано више од 6,3 милиона становника, преко 2,4 милиона домаћинстава и око 3,4 милиона станова али према речима председника Србије Александра Вучића, по завршетку ове велике акције се очекује да у Србији има 6,7 милиона људи.

Ипак, прелиминарни резултати пописа, како је објављено почетком новембра, показују да у Србији живи 6,5 милиона људи што значи да нас је мање за око 700.000 него 2011. године, када је рађен претходни попис и када је било пописано 7,2 милиона грађана.

Осим тога, процена Уједињених нација је да ће нас до 2050. године бити свега око пет милиона и да смо једна од пет најстаријих нација у Европи.

Чињенице потврђују да је више од 1,2 милиона наших становника старије од 65 година, да просечна српска породица има 1,5 деце и да се у Србији годишње број становника смањи за око 30.000.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here