До 2030. године промениће се чак 65 одсто неопходних вештина за многе послове

Све више изграђених професионалаца напушта своје матичне области и одлази у ИТ.

187

Све више изграђених професионалаца напушта своје матичне области и одлази у ИТ. Истовремено у Србији чак 44 одсто инжењера у овој индустрији планира да се преоријентише на развој вештачке интелигенције -преноси РТС.


Додатно, процењује се да ће се до 2030. године неопходне вештине за многе послове променити за чак 65 одсто, а највећи фактор је управо експанзија ВИ технологије. Због рапидних промена на тржишту рада, 47 одсто компанија пријављује велике проблеме у проналажењу адекватног кадра.

Ови релевантни подаци саопштени су на панел дискусији „Храбри нови таленат”, одржаној у оквиру представљања бренда Графтон који је део „Ги Гроуп Холдинг“-а, једног од глобалних лидера у креирању ХР решења и услуга.

Током дискусије, панелисти Милован Декић, вођа истраживања корисника у Нордеусу, Јелена Костић, ХР Бусинесс Партнер у „Аxианс Србија“ и Стефан Лазаревић, председник Управног одбора Америчке привредне коморе у Србији (АмЦхам) говорили су о томе да ли добро разумемо данашњи таленат и које су вештине данас најважније. Поред тога, истакнуто је да често изостаје разумевање нових тенденција на тржишту рада, као и да је потребно да се схватање талента редефинише у складу са новим околностима.

„Главни изазов недостатка талената је тај што се бизнис развија много брже него што имамо доступних кадрова. Верујем да је улога технологије управо у томе да премости ту разлику. Истовремено, све чешће је присутан тренд прилагођавања вештина запослених потребама компанија, односно тржишта. Управо зато неопходна је боља сарадња академског сектора и привреде, заснована на повратној информацији привреде о томе које врсте вештина су потребне како би се та разлика смањила”, закључио је Стефан Лазаревић, председник Управног одбора Америчке привредне коморе у Србији (АмЦхам).

Компаније које немају проблеме са проналажењем талената прихватиле су нову динамику тржишта рада које сугерише да данас све може да се, релативно лако, научи, а да кључну улогу у запошљавању нових кадрова имају „људске вештине”.

Истраживање које је спровео „Ги Гроуп Холдинг“ показује да компаније као најзначајније „људске вештине” истичу: аналитичко и креативно размишљање, радозналост и неограничено учење, технолошку писменост, емпатију и активно слушање, лидерство и социјални утицај, контролу квалитета, флексибилност и агилност, мотивацију и самосвест, независност и пажњу усмерену ка детаљима.

„Наратив о недостатку талената присутан је одувек, а будући да постоји глобални дефицит ИТ стручњака, ова индустрија је била принуђена да буде флексибилнија приликом селекције кадрова и да редефинише оно што тражи приликом запошљавања. Таленти не морају да знају баш све што је нама, као послодавцима, потребно, али је свакако одлично ако имају добру основу. Поред тога, од велике нам је важности логичко размишљање, каква је способност усвајања нових знања и какав је будући запослени као човек. Када се све то укрсти, у великом броју случајева се показује да особа коју сте запослили успева да научи онај сет вештина који је вама потребан”, истакла је Јелена Костић, ХР Бусинесс Партнер у „Аxианс Србија“.

Велика глобална и локална истраживања која је спровео „Ги Гроуп Холдинг“ показују и да је ИТ доминантно најпожељнија индустрија за рад. Са друге стране, Јенсен Хуанг, оснивач и ЦЕО Нвидије, изјавио је да ће ВИ ускоро учинити сувишном вештину која се већ дуже време сматра фундаменталним аспектом компјутерске науке – кодирање. Према његовом мишљењу, успон вештачке интелигенције ће омогућити људима без традиционалног програмерског знања да лако развију комплексне програме. Сличног размишљања је и Милован Декић, вођа истраживања корисника у Нордеусу.

„Размишљао сам о утицају који ће ВИ извршити на дешавања у ИТ индустрији, о томе сам разговарао и са многим инжењерима, и дошли смо до закључка да је промена о којој је Јенсен Хуанг говорио неминовна – вештачка интелигенција ће кодирање учинити сувишним. Међутим, мислим да је то заправо добра ствар. А зашто? Пре свега, због тога што ће људи имати више времена да размишљају на нове, креативне начине о томе како да упосле ВИ“, изјавио је Декић.

Панел дискусија „Храбри нови таленат“ организована је поводом лансирања бренда Графтон, компаније „Ги Гроуп Холдинг“, на домаће тржиште.

Милена Манојловић Костењак, руководитељка Сектора за регрутацију и селекцију у компанији „Ги Гроуп Холдинг“ за Адрија регију, истакла је своје задовољство јер је у Србију стигао бренд који преко 40 година у 17 земља и више од 50 канцеларија прати промене на тржишту рада и у складу са увидима пружа искуства у области регрутације и селекције.

„Захваљујући дубокој специјализацији консултаната за различите тржишне области, Графтон поседује изузетно разумевање потреба, динамике и изазова у специфичним индустријама. Ова дубока експертиза омогућава стварање узбудљивих прилика како за клијенте тако и за кандидате, пружајући им подршку у навигацији кроз динамичан свет тржишта рада“, рекла је Манојловић Костењак.

Закључак панел дискусије наглашава да таленат није нестао; он је ту, али захтева редефинисање и дубље разумевање како би се ефикасно пронашао, препознао и ангажовао. Управо у овом процесу, Графтон се истиче својим вишедеценијским искуством и јединственим пословним моделом.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here