Ових 5 занимања ће бити најтраженија у 2023. години

Плате и до 8.000 евра

Фото: Canva

Вероватно никога не изненађује податак да ће радници у ИТ сектору бити најтраженији и током 2023. године. Међутим, процене су да ће послодавци бити у потрази и за радницима у продаји, инжењерима и занатлијама. Посла ће бити за грађане свих степена образовања, а зараде ће варирати – од минималца до неколико хиљада евра.


Да ће послови у оквиру ИТ сектора бити тражени и у 2023. години потврдио је Нову Милош Турински испред Инфостуд послови.

Према речима нашег саговорника, разлог за то лежи у томе што је, иако делује да се свака друга особа бави неким послом у ИТ индустрији, и даље присутан високи дефицит.

„Овај сектор се брзо развија, а школство не може да испрати то, па иако се повећавају квоте за упис, то и даље није довољно, тако да ће програмерски послови бити тражени у 2023. години“, каже Турински.

Како саговорник „Нове“ објашњава, посебно ће бити потребни медиори, односно људи са минимум три године искуства и сениори, који имају иза себе барем пет година рада у струци.

Иначе, ово је сектор у којем највише може да се заради, па просечна плата износи 1.600 евра, али може да се заради и више од 8.000. Такође, велики број ИТ стручњака нема формално образовање у овој области, с обзиром на све већи број курсева.

Контрола лета

На другом месту је занимање за које је формално образовање обавезно, али су плате и више него примамљиве, а то је контрола лета.

„Ово је до краја 2022. било занимање које је било најбоље плаћено, али верујем да ће током 2023. да се деси преокрет, па да ће контрола лета бити на другом месту, после ИТ-а“, каже Турински.

И заиста, плате контролора лета су врло високе, поготово када се упореде са српским просеком. Грађани који се баве овим послом зарађују између 200.000 и 500.000 динара месечно.

Занати

„Чак и пре пандемије, био је изражен дефицит занатлија, а тек сада он долази до изражаја. А да има потребе за већим бројем људи у занатству доказује и чињеница да ми увозимо радну снагу. Тржиште рада и школство овде нису у складу, али је можда још већи проблем што млади нису довољно заинтересовани“, каже Турински.

Тако су тражени аутомеханичари, столари, пекари, водоинсталатери, молери и грађевински радници.

Што се тиче плата, аутомеханичар на месечном нивоу може да заради и до 150.000 динара, баш као и столар. Понуде које се повремено нађу на огласима делују и нереално. Тако неки послодавци водоинсталатерима нуде 240.000, а молерима 150.000 динара месечно.

Продаја

Како Турински истиче, сектор трговине тражен је у протеклих 20 година, а нема разлога да се то не понови и у овој години.

Плате у овом сектору варирају. Тако запослени у малим продавницама често раде за минималац, али у великим компанијама месечна плата може да буде и 100.000 динара, што је далеко изнад српског просека, који је око 75.000.

Електротехника и машинство

Турински додаје да ће у години која је пред нама бити тражени и радници у електротехничком и машинском сектору.

Тако инжењери који су се образовали на Електротехничком или Машинском факултету, могу да зараде, у просеку, до 135.000 динара.

На бироу најмање доктора наука

Према званичним подацима Агенције за запошљавање, види се да на бироу има најмање доктора наука, и то у области филозофије, менаџмента и хемијских технологија.

Свега шест манипуланата у текстилству тренутно чека на бироу. Манипуланти су заправо нижи службеници, најчешће радници у фабрикама.

Такође, свега по неколико грађана који знају да праве машине чека на посао.

Што се тиче зарада, неки радници у фабрикама раде за минималац, а неки за више од 80.000 динара, у завиности од саме фабрике.

Још једно занимање где на посао чека само неколико људи су поштански службеници. У зависности од тога шта је у опису посла, као и година искуства, плате иду од минималца, до око 70.000 динара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here