Eparhije SPC osudile paljenje i skrnavljenje državnih simbola Crne Gore

295
Foto: BETA/VLADA CRNE GORE/Sasa Matic/DS)

Mitropolija Crnogorsko-primorska je saopštila da ona i ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori osuđuju paljenje i skrnavljenje državnih simbola Crne Gore, kao „besprizorne vandalske činove“ i „gnušaju se svih koji to dovode u vezu sa narodom koji učestvuju na litijama zbog Zakona o slobodi veroispovesti“.


„Ne može nam biti jasno kome je, i u koje svrhe, potreban ovakav nečasni akt – bilo da se radi o iskazivanju nečijeg nezadovoljstva ili da je riječ o smišljenoj provokaciji izašloj iz nečije političke kuhinje“, kaže se u saopštenju.

Kako navode, gnušaju se i onih javnih nastupa, od državnog vrha do građanskog sektora, koji „potpuno neutemeljeno i nepromišljeno ovakve podle radnje dovode u vezu s građanima koji učestvuju u crkvenim litijama“.

„Jer, nema te hrišćanske ruke koja bi se podigla na barjak sa hrišćanskim znamenjima, niti ima te građanske ruke koja bi naudila zastavi svoje zemlje. Ali nismo sigurni da nema zlog nauma, koji ne bi orkestriranu kampanju protiv litija, u njoj prikazanih kao anti-državni udar, produžio i na ovaj način, radi jednokratne medijske zloupotrebe“, piše Mitropolija.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Kako se dodaje, „poruke sa naših litija biće kao i do sada: molitva za bratski mir i slogu“.

Crnogorska policija uhapsila je tri mladića zbog sumnje da su pre dva dana zapalili crnogorsku zastavu u Budvi.

Pre nekoliko dana učenici podgoričke Osnovne škole „Vlado Milić“ pocepali su crnogorsku zastavu u školskom dvorištu i snimak objavili na društvenim mrežama.

Slučajevi skrnavljenja državne zastave Crne Gore dogodili su se u jeku spora crnogorske države i SPC u Crnoj Gori u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti, čije povlačenje Crkva traži zbog za nju sporne odredbe o imovini vjerskih zajednica.

U gotovo svim crnogorskim gradovima od početka godine bilo je desetina pokušaja da se javne površine oboje u boje srpske trobojke.

U glavnom gradu Crne Gore 25. januara policija je suzavcem rasterala građane, mahom mlađe, koji su pokušali da spreče komunalce da prefarbaju jednu iscrtanu trobojku. Tada su tri policajca povređena, osam policijskih vozila je oštećeno, a 10 građana privedeno.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here