Инсектицид у бресквама забрањен у Србији, товар ће бити уништен

"Сумњамо да је неко имао залихе и да их је сада хтео искористити"

483
Foto: Canva

Инсектицид који је пронађен у пошиљци брескви која је враћена из Хрватске забрањен је за употребу у Србији 2019. године, па ће након лабараториских анализа комплетан товар бити уништен рекао је данас директор Института за општу и физичку хемију Стеван Благојевић.


„Пре петнаестак година уведени су врло строги прописи и избачени многи пестициди, а уведена је нова генерација мање штетних пестицида и инсектицида. Контрола и прописи су из године у годину све строжији“, рекао је Благојевић за Танјуг.

Истакао је да су прописи у Србији слични онима у Европској унији и додао да према закону уколико је ниво неког пестицида или инсектицида у воћу или поврћу виши од дозвољеног, такав производ се не може наћи на тржишту.

„Инсектицид који се нашао у бресквама је забрањен јер ЕУ тврди да је генотоксичан. Он је и код нас забрањен, у било којој концентрацији, пре три године. И сумњамо да је неко имао залихе и да их је сада хтео искористити“, објаснио је Благојевић. Истакао је да не верује да је у брескве у промет ставио неки велики произвођач нити да је контаминирана велика количина воћа, јер велики произвођачи не желе да своје име повезују са коришћењем недозвољених пестицида или инсектицида с обзиром да се у данашње време информције брзо шире, па би на тај начин угрозили своје пословање.

Благојевић каже да пре употребе воће и поврће треба оставити да мало одстоји у обичној води, јер употреба детерџената нема никаквог ефекта пошто скида само масноћу, док коришћење соде бикарбоне мења PH вредност воћа.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here