Убиства у Градачцу у преносу уживо – патологија убице и суровост друштва

Уз питање ко је у стању да убије човека подједнако је важно и ко то гледа уживо и чак одобрава.

Фото: Al Jazeera

Због троструког убиства у Градачцу, у Републици Српској и Федерацији БиХ је дан жалости. Пре пет дана Нермин Сулејмановић претукао је и убио невенчану супругу Низаму Хећимовић, а затим још два мушкарца, оца и сина, и извршио самоубиство.


Под истрагом је више полицијских службеника, а формиран је и предмет против судије која није одредила Сулејмановићу меру забране приласка невенчаној супрузи. Убиство је преносио уживо, на Инстаграму.

Више од десет хиљада људи пратило је уживо пренос убиства Низаме на Инстаграму. Неколико стотина их је чак и лајковало. Снимци су уклоњени тек после неколико сати и интервенција више корисника. Компанија „Мета“, власник Инстаграма, обећала је да више никада неће бити видљиви.

„Лајв снимци су посебна претња, тако да и код обичног садржаја вештачка интелигенција покушава да препозна начине и на тај начин га уклони. Међутим, вештачка интелигенција прави грешке и има својих ограничења нарочито ако је садржај на другом језику, на пример на српском језику. Та да ви не може лако препознати, да је садржај насилан те се веома често чекају коментари и пријаве корисника. Други проблем за платформе представља то што немају довољно људи који прегледају те извештаје и пријаве корисника и онда не реагују довољно брзо“, истиче Ђорђе Кривокапић из Шер фондације.

Уз питање ко је у стању да убије човека подједнако је важно и ко то гледа уживо и чак одобрава.

„Уколико још тражите ту врсту подршке јавности за нешто грозно што радите онда можемо са сигурношћу да кажемо да је реч о некој патологији у понашању. Исто бих то повезала и са публиком и волела бих да сви људи пре него што кликну на такав садржај прво себе питају, шта ћу тиме добити, како ћу се после тога осећати, и зашто ја на крају уживам у тој врсти садржаја. Дефинитивно је друштву потребна нека помоћ и морамо да о томе све чешће и више причамо да бисмо што више освестили колико то заправо није у људској природи“, сматра Ана Мирковић, психолошкиња.

У томе помаже глас људи познатих јавности. Свој глас, и буквално, пустила је певачица Ида Престер која је убијеној Низами написала песму. На Сарајево филм фестивалу понела је и транспарент са њеним именом, као упозорење да се то никада више не догоди.

„Ја сам мајка двојице синова и оно што ми је јако важно да расту у друштвима која су солидарна и емпатична и нежна. Друштва у којима никоме није проблем прихватити не као одговор, где то није ударац на его. ОК, неко ме одбио, није то разлог за агресију. Желим да буду фини и нежни људи, то је оно што нам фали у нашим друштвима, свугде на Балкану“, каже Ида Престер.

У неколико градова у БиХ организовани су протести против фемицида. Протест у Србији такође је био посвећен њој.

Низаму Хећимовић убио је невенчани супруг у присуству не само бројних пратилаца на Инстаграму већ и њихове бебе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here