Када је жуто светло – жуто, а када црвено и да ли ће камере снимати и пешаке

Од петка почињу нова кажњавања у саобраћају. Казне ће бити од 20.000 до 40.000 динара

Фото: Pixabay

Милан Божовић, стручњак за безбедност саобраћаја, објаснио је за N1 када је жуто светло на семафору жуто, а када се гледа као црвено, као и како ће нова правила кажњавања помоћу камера утицати на пешаке.


Министарство унутрашњих послова најавило је да од петка почињу нова кажњавања у саобраћају. Казне ће бити од 20.000 до 40.000 динара или чак могућност одласка у затвор, а прекршаји који ће се снимати камерама су пролазак на црвено светло на раскрсницама и прешачким прелазима.

Милан Божовић, стручњак за безбедност саобраћаја, каже да камере које су за снимање на објектима сигурно неће учествовати у тој варијанти контроле саобраћаја.

„Морају да буду одговарајуће, да буду повезане на одговарајуће сисртеме који детектују прекршаје, да се утврди ко је возио, а онда се шаље казна“, каже. Додаје да су то „red light kamere“.

„Њихов задатак је да детектују пролазак на црвено светло на семафору, зависи од система, негде се региструје прва или друга секунда. Систем је подложан подешавању“, каже.

Додаје да претпоставља да ће бити корисне за случај саобраћајних незгода у раскрсницама и пешачким прелазима.

„Претпостављам да ће тужилаштво имати могућност да скине видео запис. Најтеже је било да се утврди ко је прошао на црвено, а ко на зелено, заправо коме је које светло било укључено“, каже.

Говорио је и о проласку на жуто светло.

„Оно што ми препознајемо као јавност као жуто заправо су две варијанте жутог светла. Прва је црвено и жуто, две секунде пре него што се угаси црвено укључи се жуто, а по завршетку зеленог се пали жуто и то је чисто жуто, тада је укључено само жуто. Када су укључени и црвено и жуто заједно, то је једнако црвено“, каже.

Према његовим речима, поједини градови су увели системе видео надзора.

„Негде детектују брзину, негде прелазак преко пуне линије и полукружно. Смедерево је значајно успело да смањи број прекршаја у граду са прекорачењем брзине управо помоћу видео надзора. Сви градови мислим да могу увести одређен број камера, смањиће се потреба за одређеним бројем људи, односно саобраћајних полицајаца“, каже он.

Казна је, мисли он, иста и када вас заустави полицајац и камера, само се разликује начин утврђивања прекршаја.

„Пешаци ће претпостављам бити уснимљени, а што се тиче добијања казни, мислим да те камере не препознају лице особе аутоматски, па у том смислу мислим да неће добијати на кућну адресу казне за прелазак на црвено, али без обзира на то морају поштовати прелазак на црвено као и возачи“, каже Божовић.

Иста је ситуација и са возачима бицикала и електричних тротинета, каже.

„Није могуће утврдити ко је возио, јер немате регистарску ознаку ни једног ни другог, али ако дође до незгоде видео запис ће помоћи да се утврди ко је на које светло прошао“, каже.

Мисли да ће обрада ићи аутоматски.

„Напросто прво ће се слати аутоматски упит власнику ко је управљао возилом у том тренутку, затим ће се на основу те информације обрађивати подаци и слати оном ко је возио за даље поступање. Претпостављам да ће свако ко је уснимљен добити казну“, каже он.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here