Сви кредити се смањују, само стамбени и даље расту

И привреда и грађани су реаговали на раст камата, али само код кеш кредита

Foto: Pixabay

Обим кредита привреди у јануару је смањен за 1,4 одсто или за 26 милијарди динара. Ово је пети месец за редом да се кредитирање привреде смањује, показују подаци Удружења банака Србије.


Истовремено, кредити банака становништву наставили су да расту као и целе претходне године, али успорено.

Док су кеш кредити чак и смањени за 0,4 одсто у односу на почетак године, стамбени кредити у јануару су повећани за 0,7 одсто што је било довољно за благи раст од 0,1 одсто.

Обим готовинских кредита смањује се из месеца у месец још од септембра. Тада је обим кеш кредита достигао 5,7 милијарди евра, али се од тада до краја јануара смањио за око 45 милиона евра.

С друге стране, чини се да стамбено кредитирање не посустаје. Само у јануару је обим стамбених кредита повећан за око 4,3 милијарде динара или за око 37 милиона евра. Од почетка прошле године обим стамбених кредита повећан је за 12,7 одсто.

Смањење кредитирања привреде је јасан знак економског успоравања и последица је како неизвесности тако и значајно виших каматних стопа.

Према подацима Народне банке Србије за децембар каматне стопе за новоодобрене послове су удвостручене у односу на јануар 2022. године.

Тако је са просечних 2,5 одсто за кредите, индексиране у еврима, за обртна средства и инвестиције у јануару она скочила на око 5,17 одсто у децембру.

Не само привреда већ и грађани су реаговали на раст камата, али само код кеш кредита. Каматна стопа на новоодобрене кеш динарске кредите у јануару прошле године износила је око девет одсто, а у децембру је она скочила на 13 одсто.

Такође је у јануару смањен и број корисника кредитних картица за 1,3 одсто, а смањен је износ одобреног лимита за 0,8 одсто. У јануару је повећан и број кредитних картица у доцњи за два одсто. Истовремено је број текућих рачуна у доцњи по минусу порастао за 4,4 одсто, што је више него за целу 2022. годину.

Ова логика изгледа да не важи само за стамбене кредите. Наиме, иако је просечна каматна стопа на новоодобрене зајмове за куповину стана повећана са 2,5 на 5,14 одсто за годину дана, дакле двоструко, они и даље настављају да расту.

Укупан дуг грађана по основу стамбених кредита на крају јануара достигао је 5,3 милијарде евра.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here