Колико инфлација утиче на цену туристичких аранжмана

Како се предвиђа неизвесна зима, а инфлација у свету расте, питање је да ли ће агенције морати до лета још да коригују цене

150
Фото: Pixabay

БЕОГРАД – Цене аранжмана за западне зимске туристичке центре веће су и до 30 одсто, а слична је ситуација и у нашој земљи и региону. Скок је последица инфлације, а највише поскупљења енергената и хране. Посетиоце 54. Међународног сајма туризма у Новом Саду, дочекали су и скупљи летњи аранжмани.


Заласци на обали, али и њихове објаве на Инстаграму, коштаће вас следећег лета више, почевши од аранжмана. За хотеле у земљи-партнеру сајма Црној Гори, која је летос имала највише туриста из Србије, више од 480.000, поскупљење је неизбежно.

„Свакако морамо мало подигнути. Значи то је оно што ми невољно радимо, али једноставно животни трошкови су се повећали, нама су се набавне цене повећале, цене енергије, свега. Тако да планирамо можда једно десетак посто“, рекла је Злата Масаревић, представница хотела у Тивту.

Процене су да ће цене хотелских аранжмана, посебно уз плаћене оброке, ипак поскупети више до 25 одсто, док се нове цене приватног смештаја у Грчкој већ знају, јер је већина агенција уговорила аранжмане за лето и почела њихову продају.

„Нису сви делови у Грчкој подједнако тражени. Поскупљења су негде од пет до петнаест посто, али у глобалу, највећи део колико видимо у нашој агенцији, поскупљења ће се кретати између седам и осам посто“, рекао је Владимир Влахо, директор туристичке агенције „Сабра“.

Како се предвиђа неизвесна зима, а инфлација у свету расте, питање је да ли ће агенције морати до лета још да коригују цене.

Уколико сте ваш аранжман исплатили у целости, агенције, ипак по закону имају право да вам повећају цену аранжмана, али само за осам посто и то са веома добрим разлогом.

Агенције немају утицаја на цену трајекта или авионске карте. Оне су прошле године знатно поскупеле, па су зато већ летос били скупљи и аранжмани. Слично се може десити и наредне сезоне.

„Када говоримо о оним најскупљим аранжманима који су везани за чартер летове, ту ћемо имати повећања од око двадесетак посто у односу на прошлу годину минимум, с обзиром да цена горива сада стагнира, када је реч о цени горива за авионе, али можемо да приметимо по цени авио карата за све дестинације света да су оне скочиле и до 40 одсто у односу на те исте дестинације пре годину или две“, навео је Александар Сеничић, директор Националне организације туристичких агенција Србије.

Цене аранжмана вероватно ће пратити и нове цене хране и пића у летовалиштима, а омиљени гирос, већ је летос поскупео за евро. Можда рачуницу умање „first minute“ понуде на сајму, где се током три дана представља око 250 учесника из 14 земаља.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here