Након тровања флашираном водом у Хрватској у Србији појачане контроле

Спорни производи нису се нашли на тржишту Србије, али су појачане контроле

294
Фото: Canva

На тржишту Србије нема спорних безалкохолних пића, изјавио је данас Ненад Вујовић из Министарства пољопривреде након што су у Хрватској претходних дана пријављени случајеви тровања флашираном водом компаније Кока-Кола која је по налогу ресорног инспектората повукла те производе из продаје.


Већ неколико дана из Хрватске стижу вести да је више особа завршило у болници пошто су пили Кока-Колину флаширану воду, а осим у Ријеци, Загребу и Вараждину, случајеви тровања пријављени су и у Сплиту и Карловцу.

Вујовић је за РТС рекао да се ти спорни производи нису нашли на тржишту Србије, али да су појачане контроле безалкохолних освежавајућих пића.

„Прво што смо урадили је да проверимо да ли је такав производ на нашим рафовима или није. Тај производ се није нашао на нашем тржишту, али то нас није спречило да ми наставимо даље контроле“, рекао је Вујовић.

На питање шта је узрок тровања водом, Вујовић каже да ни у Хрватској нису сигурни о чему се ради.

„Прве анализе које су стигле јесте показују да су њихове лабораторије потврдиле да у тој води нема нечега што би било тако иритантно за грло и потрошаче“, истиче Вујовић, наводећи да треба сачекати истрагу.

Он је објаснио да производи из увоза, као и сви остали прехрамбени производи, не могу да уђу у Србију, а да их не прегледа фитосанитарна инспекција.

„После провере пратеће документације, процене ризика да ли нешто треба одмах да се испита у лабораторији, производ се нађе на домаћем тржишту уз обавезу увозника да он гарантује да је тај производ безбедан и обезбеди доказе за то“, нагласио је Вујовић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here