Зашто у врелим данима треба са собом да носите коцкицу супе

Најтоплији дан од почетка године

Фото: Canva

Пред нама је најтоплији дан од почетка године – прогнозирано је чак 36 степени. Лекари саветују да са собом увек носите течност, као и нешто што ће омогућити да надокнадите губитак минерала, попут коцкице супе. Најбоље би било да не излазите по оваквој врућини, а ако већ морате, обуците светлу, памучну одећу и ставите шешир, преноси РТС.


Докторка Данијела Јевтић из Хитне помоћи указује да су под велики ризиком од високих температура возачи и пешаци – најпре су раздражљиви у саобраћају, а онда наступи спорост.

„Искуство нам каже да посебно треба да упозоримо возаче и пешаке. У почетку због раздражљивости, а онда дође и спорост. Саветујемо им да се нон-стоп рехидрирају, да узимају довољну количину соли, да избегавају узимање алкохола“, навела је др Јевтић.

Понесите са собом минералну воду или коцкицу супе

Такође, истиче, треба да буду обазриви они који узимају лекове који мењају стање свести, као и епилептичаре, дијабетичаре, радници на висинама.

Под ризиком су и категорије становништва које су екстремно осетљиве на губитак течности, попут старих, веома мале деце и трудница.

„Треба да унесемо у себе течност, по могућству то да буде нека минерална вода или барем нека коцкица за супу коју могу да грицну, да одломе део и да се налију течности, јер онда не морају ништа да муте успут“, предлаже др Јевтић.

Такође, добро би било носити са собом и нешто слатко за случај да падне шећер.

Када је реч о облачењу, глава треба да буде покривена, а одећа памучна и што светлија.

Бити обазрив у возилима ГСП-а

На први знак слабости, треба да се седне, а ако је могуће, не треба ни излазити напоље по овако високим температурама. Ако негде идете и то возилима јавног градског превоза, треба да будете опрезни.

„Масовно се дешава да људи не прате ситуацију, да су на мобилним телефонима или да се не држе како треба, значи тада је повећан број свих могућих повреда, падова, повреда главе, чак прелома кукова, значи избегавање зоне највећих гужви, узимање течности, узимање соли, заштита главе, светла одећа, избегавање алкохола и енергетских напитака и одређених комбинација лекова, поготово за воланом“, закључила је др Јевтић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here